Vlada za pekare i prerađivače smanjila akcizu na ekodizel za 20 centi

"Svi iz povlašćenih kategorija plaćaće pune cijene, a onda će ta preduzeća po utvrđenim normativama imati pravo na povraćaj od 20 centi po litru ekodizela", rekao je Katnić.
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Vesko Belojević
Milorad Katnić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.04.2011. 14:40h

Vlada je odlučila da smanji akcize na ekodizel za 20 centi za pekarsku i prerađivačku industriju, autoprevoznike i građevinarstvo kako bi smanjila inflatorni pristisak koji je posljedica povećanja cijena nafte u proteklom periodu.

Ministarstva finansija i ekonomije treba da pripreme podzakonske akte kojima će se urediti to pitanje tako da se, prema riječima ministra finansija Milorada Katnića, očekuje da će Vladine olakšice moći da se koriste za naredno usklađivanje cijena naftnih derivata.

"Svi iz povlašćenih kategorija plaćaće pune cijene, a onda će ta preduzeća po utvrđenim normativama imati pravo na povraćaj od 20 centi po litru ekodizela. Ne očekujemo da će biti zloupotreba jer će dva ministarstva i Poreska uprava imati obavezu da precizno implementiraju podzakonske akte, a princip će se utvrditi po potrošnji iz prethodne godine za određenu djelatnost", reko je Katnić nakon sjednice Vlade.

On je kazao da nije razmatrana mogućnost za povećanjem drugih poreza zbog novih olakšica i da vjeruju da neće imati veliki negativni uticaj na budžet.

"Svjedoci smo da su značajno povećane cijene naftnih derivata koje negativno uticu na cijene ostalih proizvoda zato je ministarstvo finansija predožilo da se podzakonskim aktima smanje cijene na ekodizel gorivo. U zakonu o akcizama se predviđa mogućnost da se za neke privredne subjekte u određenim granama mogu sniziti cijjene za motorna goriva I to je u skladu sa direktivama EU", rekao je Katnić.

Bonus video: