Švajcarci počeli istragu u slučaju Stepanov, naša Uprava ne vidi ništa sumnjivo

Transakcije kojima je Stepanova kupila vilu u Crnoj Gori, prema tvrdnji iz Uprave, nijesu inicirane u domaćem finansijskom sistemu.
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 07:18h

Švajcarski tužioci su potvrdili da su otvorili zvaničnu kriminalističku istragu o sumnjivim transakcijama preko nekoliko računa banke Kredit Svis (Credit Suisse), koja bi trebalo da pokaže da li je porodica ruske poreske službenice Olge Stepanov naglo postala bogata nakon što je odobrila povrat od 230 miliona dolara prevarantima koji su lažno bili na čelu fondacije Hermitidž kapital, prenose strani mediji.

Sa druge strane, u Crnoj Gori gdje je Stepanova iz, sumnja se, istih izvora i preko računa Kredit Svisa kupila vilu, nema provjera, jer Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma ne vidi ništa sumnjivo u njenim transakcijama.

"Uprava posjeduje određene podatke o učešću Olge Stepanov u prometu nekretnina, ali ni ti podaci nijesu takve kategorije kojom bi zahtijevali posebno tretiranje i procesuiranje ovog lica u okviru naših zakonskih obaveza i nadležnost" saopšteno je “Vijestima” iz Uprave.

U Crnoj Gori gdje je Stepanova iz, sumnja se, istih izvora i preko računa Kredit Svisa kupila vilu, nema provjera

Dodaje se da je Stepanova poznata Upravi i da je evidentirana u bazi podataka te institucije, ali da u njima nema sumnji o nelegalnim poslovima.

"Podaci i informacije koje se odnose na ovo lice i sa kojima je Uprava raspolagala i raspolaže, nijesu takve kvantitativne i kvalitativne indikativnosti, koja bi u našim zakonskim okvirima iziskivala veću pozornost, te otvaranje predmeta za ovo lice i njegovo procesuiranje prema drugom nadležnom državnom organu" stoji u dopisu kojeg je u ime Uprave potpisao Nenad Jevrić.

Transakcije kojima je Stepanova kupila vilu u Crnoj Gori, o čemu postoji bankarski izvod švajcarske banke Kredit Svis, prema tvrdnji iz Uprave, nijesu inicirane u domaćem finansijskom sistemu, bezgotovinskog tipa su i ne podliježu obavezi prijavljivanja Upravi, osim ako ih zakonski obaveznik ne ocijeni kao sumnjive.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: