Elektroprivreda uložila još 3 miliona u Prvu banku

U iščekivanju ulaska arapskog kapitala iz Abu Dabija u Prvu banku, EPCG je učestvovao i u dokapitalizaciji te banke (vrijednoj ukupno 20 miliona)
66 pregleda 0 komentar(a)
Malarba i Kovačević, Foto: Savo Prelević
Malarba i Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2011. 06:54h

Dok građani Crne Gore kubure mjesecima sa računima i teškoćama prilikom plaćanja “preskupe” cijene električne energije, državna Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) godinama u kontinuitetu pomaže opstanak Prve banke Crne Gore u vlasništvu Aca i Mila Đukanovića, i kapom i šakom “sipa” novac u tu finansijsku instituciju umjesto u svoju mrežu.

EPCG je u utorak, tokom produženog radnog vremena Montenegroberze, predviđenog za kupovinu samo jedne hartije od vrijednosti - akcija Prve banke, kupio dodatnih 23.471 akciju iz 17-te emisije ove finansijske institucije za nešto više od tri miliona eura, i svoj vlasnički udio, na taj način, povećao sa 18,2 na oko 21,4 odsto akcija.

“Vijestima” je u EPCG potvrđena realizacija ove transakcije, ali nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja u vezi sa svim konkretnim motivima ove kupovine budući da su tri najodgovornija čovjeka EPCG Srđan Kovačević, predsjednik borda, Masimo Sala, finansijski direktor i Enriko Malerba, izvršni direktor EPCG boravili u susjednoj Italiji.

Nije ovo prvi put da EPCG spasava i finansijski pomaže Prvu banku tokom ekonomske krize u posljednje tri godine, veliku “crnu rupu” i jedan od glavnih problema u crnogorskoj ekonomiji.

EPCG je u utorak, tokom produženog radnog vremena Montenegroberze, predviđenog za kupovinu samo jedne hartije od vrijednosti - akcija Prve banke, kupio dodatnih 23.471 akciju

U iščekivanju ulaska arapskog kapitala iz Abu Dabija u Prvu banku, EPCG je učestvovao i u dokapitalizaciji te banke (vrijednoj ukupno 20 miliona) u posljednjem kvartalu 2008. godine sa uloženih šest miliona eura.

Tada su čelnici EPCG, koje je predvodio predsjednik Odbor direktora Srđa Kovačević, pravdali odluku o uloženih šest miliona eura tako što su najavljivali da će akcije Prve banke uskoro prodati Arapima po višim cijenama, i da će EPCG navodno još zaraditi na tome.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: