Za Pobjedu moguć i stečaj, ako pokaže da ne može da opstane

Vlada dozvoljava Pobjedi da nagomilava milione eura poreskih obaveza, a dugovanja prevara u povećanje akcijskog kapitala.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 08:01h

Vlada je dala šansu preduzeću Pobjeda, zbog čega je planiran novi tender za privatizaciju, ali moguć je i stečaj u krajnjoj varijanti, ukoliko se pokaže da ne može da opstane na tržištu.

To je zvaničav stav Ministarstva finansija, odgovarajući “Vijestima” šta će Vlada preduzeti u vezi s gubitaškom firmom Pobjeda, s obzirom na to da nova uprava bilježi veće minuse u poslovanju od bivše, čijim odlaskom je najavljivano ozdravljenje preduzeća.

"Pobjeda je ušla u proces finansijskog restrukturiranja. Ali država je, uz ranije preuzete dugove i usljed neracionalnosti u funkcionisanju kompanije, morala da interveniše davanjem državne pomoći, s ciljem njenog opstanka.

Prije procedure za raspisivanje tendera, obaviće se detaljna procjena isplativosti, odnosno ispitati da li postoji interesovanje za kupovinu državnog većinskog paketa akcija " saopštili su iz Ministarstva finansija.

Država je nezakonito glavni vlasnik Pobjede

Država je nezakonito glavni vlasnik Pobjede već osma godina, iako zakon izričito zabranjuje vlasništvo u medijima. Ima udio od skoro 86 odsto akcija do kojeg je došla je na uštrb punjenja državnog budžeta.

Vlada dozvoljava Pobjedi da nagomilava milione eura poreskih obaveza, a dugovanja prevara u povećanje akcijskog kapitala.

Iz Vlade kažu da će, ukoliko bude interesovanja za privatizaciju preduzeća, raspisati javni oglas, ali nijesu odgovorili kada bi do toga moglo doći, jer “pripremna procedura traje određeni period”.

Propala su dva pokušaja privatizacije Pobjede, a za preuzimanje se jedino interesovao njemački WAZ.

Preduzeće je 2010. završilo neto gubitkom od 4,35 miliona eura, što je više za sedminu od zvanično prikazanog u 2009. ili gotovo duplirano u odnosu na 2008. Izraženije gubitke, iz Ministarstva finansija pravdaju troškovima za rješavanje tehnološkog viška i isplatom zaostalih zarada iz prethodnog perioda.

Dobrovoljni odlazak i otpuštanje radnika nije pomoglo da se ukine praksa da zaposlenima mjesecima kasne plate.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili koliko je radnika napustilo Pobjedu 2010. i uz koje iznose otpremnina, ali u Vladi nezvanično kažu da je tokom prošle godine „isplaćeno preko 90 zaposlenih“.

Bonus video: