Đukanović demantuje da je primio novac od Stepanove

Iz crnogorske Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja će, kako su obećali, danas „Vijestima“ dostaviti informaciju da li je ta ustanova provjeravala sporne transakcije.
216 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 07:35h

Podgoričkoj kompaniji Montenegro projekt je februara 2008. godine, sudeći po bankovnom izvodu švajcarske Kredit Svis banke, ruski bračni par Olga i Vladlev Stepanov uplatio je 100.784 američka dolara za kupovinu luksuzne vile u okolini Bara, ali iz te firme to kategorički odbacuju.

Olga Stepanova u centru je afere u kojoj je, prema tvrdnjama čelnika američke fondacije Hermitidž, pronevjereno 230 miliona američkih dolara.

Iz Hermitidža navode da je veoma čudna činjenica da Olga sa svojim mužem ukupno zarađuju nepuno 40.000 dolara godišnje, a da su za nekretnine u Moskvi, Crnoj Gori i Dubaiju, nakon sporne transakcije, utrošili 39 miliona.

Vlasnik Montenegro projekta Vasilije Đukanović „Vijestima“ kazao je da nema nikakve veze s prodajom vile u Baru Stepanovim, koji su u centar svjetske javnosti izbili nakon objave bankarskih transakcija i novih dokaza koji bi trebalo da dokažu da je taj bračni par lažnim poreskim prijavama nezakonito stekao 230 miliona američkih dolara.

"Niti znam ko su niti sam imao nekretnine, pa ni vile u Baru. Sumnjam da je moja kompanija mogla da se nađe na tom spisku jer nikada nijesam imao takav posao", kategoričan je Đukanović, vlasnik firme koja se, prema podacima Centralnog registra Privrednog suda, bavi prostornim planiranjem.

Đukanović je, inače, bivši sekretar za planiranje i uređenje prostora opštine Podgorica.

Ime firme Montenegro projekt nalazi se na bankovnom izvodu na kojem je još devet transakcija kojima je bračni par Stepanov kupio vilu nadomak Bara, za ukupno 471.000 američkih dolara.

Osim te kompanije, nalazi se i nekoliko fizičkih lica iz Bara, kojima je sa švajcarskog računa uplaćeno za prodaju tog luksuznog objekta. To su Svetislav Predović na čiji je račun uplaćeno preko 131.000 dolara, Ljiljana i Milovan Mićković su dobili ukupno oko 35.000, dok je najbolje prošao Moskovljanin Vladimir Abakumov, kojem je plaćeno preko 204.000 dolara. Ukupno je to 470.000 dolara novca od ukupno 39 miliona na koliko je procijenjena imovina Olge i Vladleva Stepanova. Tržišna vrijednost vile u Crnoj Gori je procijenjena na preko 700.000 dolara.

Iz crnogorske Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja će, kako su obećali, danas „Vijestima“ dostaviti informaciju da li je ta ustanova provjeravala sporne transakcije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: