Olga Stepanova optužena za prevaru od 230 miliona eura, kupila vilu u Baru

Nema traga da je Stepanova vlasnik privrednog društva u Crnoj Gori, što je neophodan uslov za kupovinu nekretnine
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 11:20h

Moskovska poreska službenica koja je 2007. godine odobrila lažne poreske prijave u vrijednosti od 230 miliona dolara, kupila je ekskluzivne nekretnine u Crnoj Gori, Moskvi i Dubaiju i preko bankovnog računa svog muža “obrnula” 39 miliona dolara, prenosi juče agencija AP.

Dodaje se da je američki investitor Viljem Brauder, koji je dobio zabranu ulaska u Rusiju objavio dokumenta koja otkrivaju višemilionsko bogatstvo poreske službenice Olge Stepanove, koja, uprkos skromnim primanjima od oko 40.000 dolara godišnje, posjeduje luksuzne nekretnine milionske vrijednosti. Sve nekretnine koje joj se pripisuju, Stepanova je stekla nakon spornih poreskih prijava.

U Centralnom registru privrednog suda Crne Gore, međutim, nema traga da je Stepanova vlasnik privrednog društva, što je neophodan uslov za kupovinu nekretnine u državi.

Moskovski dnevnik The Moscow Times piše da su Stepanovi za vilu u Crnoj Gori, u blizini Bara, u deset transfera uplatili 471.000 dolara.

U dokumentarcu koji su Braduderi njegovi saradnici objavili na YouTube-u, prikazana su imena fizičkih lica i firmi na čije račune je novac uplaćen, dok se objašnjava da se radi o podacima uplata sa švajcarskog računa .

Po tom izvoru, preko desetine hiljada eura u dva navrata je uplaćeno na račun Svetislava Predovića iz Bara.

U Centralnom registru priovrednog suda piše da je Predović osnivač i izvršni direktor firme "Bar Dom Stroj", DOO za građevinarstvo, promet i usluge. Osim njega osnivači firme su: Galina Rud, Evgenija Antonova, Vladimir Nisiforov, Sergej Savčenkov, Svetlana Klilova.

Navodi se da je preko 100.000 eura je uplaćeno firmi "Montenegro projekt" DOO koja je prema Centralnom registru privrednog suda, u Podgorici osnovao i vodi Vasilije Đukanović (59).

Na izvodu se vidi da je nešto više od 7.000 eura je uplaćeno i na ime Milovana Mićkovića iz Bara i još toliko na ime Ljiljane Mićković.

Brauderov advokat umro pod neobičnim okolnostima

Moskovski dnevnik The Moscow Times podsjeća da je poresku prevaru zapravo otkrio Brauderov advokat Sergej Magnitski, koji je pod neobičnim okolnostima umro u zatvoru 2009. godine, bez ljekarske pomoći.

Brauder se bori protiv ruske korupcije od 2009. godine, otkad je njegov advokat pod nerazjašnjenim okolnostima umro u zatvoru.

AP piše da je Brauder, koji je bio čelnik Hermitidž Kapital Menadžmenta, multimilijarderskog fonda, traži pravdu za svog advokata, koji je i otkrio navodne prevare, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Magnitski, koji je umro u zatvoru, osuđen zbog utaje poreza, otkrio je da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplijenili dokumente za tri podružnice fonda, nakon čega su, na osnovu tih akata, registrovali svoje ljude kao vlasnike i direktore", piše AP.

Nakon toga su, navodno, popunili poreske prijave, iskazujući mnogo manji profit od ostvarenog i zatraživši povrat poreza.

"U samo jednom danu refundirano im je 230 miliona eura", prenosi navode AP.

Bivši poslodavci Magnitskija, uključujući Braudera i Džejmson Fajerstona, tvrde da su otkrili niz dokumenata koji opisuju bogatstvo poreskih službenika, navodno umiješanih u prevaru. Njih dvoje rade zajedno kako bi dokazali da su službenici odgovorni za smrt Magnitskog, koja je bez istrage više od jedne godine.

Brauder i Fajerston tvrde da je porodica Olge Stepanove, koja je bila šefica moskovske distriške poreske kancelarije broj 28, utrošila cijelih 39 miliona eura, za koje se sumnja da su stečeni prevarom.

Bonus video: