Katnić: Dva modela za definisanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme

Ministarstvo finansija predloziće dva modela za definisanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme
0 komentar(a)
Miloran Katnić, Foto: Boris Pejović
Miloran Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2011. 10:38h

"Ministarstvo finansija predložiće dva modela za definisanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme za koje se nadamo da će biti prihvatljivi predstavnicima sindikalnih organizacija i da ćemo u naredne dvije nedelje usaglasiti sva rešenje o izmjenama i dopunama Zakona o radu", kazao je ministar finansija Milorad Katnić.

Prvi model predviđa da poslodavac i zaposleni sami dogovore ugovorni odnos o radu, a drugi model je da bude zapošljavanje na neodređeno vrijeme, ali uz fleksibilne uslove raskida ukoliko poslodavac odluči da otpusti radnika.

"Ovo je teški zakon strukturalnog karaktera i moramo dobiti podršku svih zainteresovanih subjekata. Kada govorimo o prvom modelu vjerujem da su radnici svjesni da mogu da zaštite svoje interese I pronađu prespektivu da zasnuju radni odnos. Drugi model znači da ako se potpiše ugovor na neodređeno i ako je interes poslodavca da ga raskine da to uradi bez mnoštva troškova i barijera", kazao je Katnić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ministarstva finansija u prva tri mjeseca.

Izmjene zakona mogu nanijeti štetu

Ministarstvo finasija je, prema njegovim riječima, ocijenilo da su izmjene zakona o radu koji je predložila Radna grupa rigidne i da dugoročno ta rješenja mogu da nanesu štetu ne samo tržištu rada već i cjelokupnoj ekonomiji.

"Naš zadatak je stabilnost javnih finansija i da se obezbijedi rast ekonomije u dugom roku za koju su potrebna konkurentna preduzeća. Zato zakon mora biti baziran na ugovornom odnosu, a ne na rigidnim zakonskim normama . Vjerujem da je cilj svih konkurentna ekonomija i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Katnić.

On je kazao da će predložiti alternativna rešenja koja će biti kompromis i koja mogu zadovoljiti Sindikat, te da treba razumjeti da to nijesu predlozi u dijelu bilo kojih parcijalnih interesa poslodavaca, već u interesu najvećeg broja radnika.

"U protivnom napravićemo zakon koji će izgledati kao dobra maska za zaštitu radnika, ali će život donijeti da ti radnici neće biti zaposleni ili će raditi na crno, a onda nijesmo pomogli ni radnicima ni preduzećima. Ako se ima rigidno zakonodavstvo naći će se način da se ono ne poštuje,a to šteti svima", ocijenio je Katnić.

Predstavnici sindikalnih organizacija najavili su ulične proteste Vlada ne pokrene socijalni dijalog o izmjenama i dopunama zakona o radu. Unija Slobodnih Sindikata i Savez sindikata Crne Gore traže da se prihvate ona rešenja koja su usaglasila Radna grupa, a koja su po instrukcijama ministarstva finansija kasnije promijenjena.

Bonus video: