Najavili krivične prijave protiv odgovornih u NLB banci i Vektra Boki

Ta NVO već dvije godine vodi kampanju protiv kompanije i saopštava javnosti netačne informacije, kažu u "Vektra Boki"
183 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Plaža Herceg Novi, Foto: Arhiva Vijesti
Hotel Plaža Herceg Novi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2011. 17:32h

Nevladina organizacija "Kuća ljudskih prava" najavila je krivične prijave protiv odgovornih u NLB banci i "Vektra Boki" zbog, kako su naveli, zloupotrebe službenog položaja. U kompaniji "Vektra Boka" su odbacili te optužbe.

Ta kompanija za neisplaćene zarade i poreze duguje oko 600 hiljada eura, što je, tvrde u "Kući ljudskih prava", ustanovila inspekcija, nakon inicijative te NVO kod Poreske uprave u Herceg Novom da se obavi inspekcijski nadzor u "Vektra Boki".

Predsjednica Lidija Leovac navela je da je nakon te kontrole došlo do blokade računa "Vektra Boke" kod svih banaka u Crnoj Gori, osim deviznog kod NLB Montenegro banke.

Leovac ukazuje da je rukovodstvo isplaćivalo zarade radnicima od sredine prošle godine preko sindikalnog računa, te da je "izdalo lažnu potvrdu da je sindikat povratio ta sredstva".

Kampanja protiv Vektor Boke?

Predsjednik Odbora direktora "Vektra Boke" Milić Popović kazao je da NVO "Kuća ljudskih prava" već dvije godine vodi kampanju protiv kompanije i "saopštava javnosti netačne informacije".

On priznaje da imaju velikih teškoća sa sudskim procesima i naslijeđenim dugovima, koji prema radnicima iznose oko 3,5 miliona eura. Zato su, dodaje, stalne blokade tekućeg računa.

Ali, da bi se održala osnovna djelatnost, u "Vektra Boki" su odlučili da, kazao je Popović, sindikatu odobre pozajmicu o čemu "postoji precizan ugovor".

On tvrdi da je pozajmicu dala njihova druga kompanija koja je bila likvidna, te da je ugovoreno da pozajmica mora biti vraćena.

NVO "Kuća ljudskih prava" je kategorična da je riječ o privrednom kriminalu i zato što od septembra prošle godine" Vektra Boka" isplaćuje lične dohotke sa deviznog računa u NLB Montenegro banci na žiro-račune radnika.

O događajima će informisati i premijera

Leovac sumnja da je kompanija na taj način izbjegla plaćanje poreza i doprinosa, da je izigrala povjerioce, a da su odgovorni u NLB banci zloupotrijebili službeni položaj.

"Banka nije kompetentna da kontroliše gdje će klijent (kompanija) usmjeravati svoja sredstva sa legalno otvorenog deviznog računa", kazao je za "Vijesti" PR NLB banke Aleksandar Vukotić.

Milić Popović nije želio da komentariše navode NVO "Kuća ljudskih prava", ističući jedino da zbog "krize i naslijeđenih problema imaju dosta teškoća sa tekućom likvidnošću i poslovanju 'Vektra Boke".

"Ali, to nije ništa izvan onoga sa čim se suočavaju sve kompanije danas u Crnoj Gori", rekao je on.

Lidija Leovac najavljuje da će danas o svemu obavijestiti javnog tužioca i da će ta NVO podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u NLB banci i "Vektra Boki".

O događanjima u "Vektra Boki" upoznaće i premijera Igora Lukšića i tražiti preispitivanje odluke Savjeta za privatizaciju da se "Vektra Boki" da još jedna šansa da gradi hotele.

Bonus video: