Bolje dajte dividendu nego što ulažete u Crnu Goru

Galicoli je napomenuo i kako nije tačno da “opština vidi A2A kao kravu za mužu”, te da oni “nisu ni imali namjeru da koriste A2A kao bankomat
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 11:28h

Od dopisnice “Vijesti” iz Rima

U Breši je proteklih dana ponovo bio u centru sukob između lokalne vlasti i eksponenata kompanije A2A. U centru sukoba bila je podjela dividendi, i zahtjev opštinske vlasti, koja ima 27,5 odsto akcija A2A da profit bude raspodijeljen. Isto toliko akcija ima i Opština Milano, pa je A2A pod direktnom kontrolom lokalnih vlasti ova dva grada.

Spor je izbio kada je predsjednik kontrolnog savjeta A2A, Graciano Tarantini, u intervjuu lokalnim medijima izjavio kako će A2A u narednom periodu smanjiti isplatu dividendi akcionarima da bi većinu zarađenog novca dala u dalja ulaganja, te kako u suprotnom za nekoliko godina “ne bi imalo imati šta da se dijeli”.

A2A može da ide u Crnu Goru i gdje želi, ali da ipak mora da ima u vidu da ona pripada gradu Breši, te da 30 odsto opštinskog budžeta tradicionalno direktno zavisi od dividendi A2A

A2A je nastala 1. januara 2008. godine ujedinjenjem komunalno-energetskih kompanija iz Breše i Milana, u cilju veće konkurentnosti na rastućem evropskom tržištu, ali i dijelom da bi se komunalno energetska kompanija iz Milana spasila iz rastućih finansijskih problema.

A2A česta tema rasprava vlasti u Breši

Zbog prirode nastanka kompanije A2A, ali i zbog trenutne većinske državne, odnosno opštinske kontrole, poslovanje A2A je često u centru rasprava lokalne vlasti. U Breši je od nastanka A2A jedan dio političara osuđivao njihovu ekspanziju u inostranstvo (ka Francuskoj, Crnoj Gori i drugim državama), tvrdeći da bi ova kompanija trebalo da ostane više vezana za teritoriju. Administracije Milana i Breše direktno biraju 12 od 15 članova kontrolnog odbora A2a.

Galicoli je između ostalog rekao i kako, ukoliko ne budu isplaćivane dividende opštini, ona gubi smisao da i dalje bude akcionar A2A. On je napomenuo i kako nije tačno da “opština vidi A2A kao kravu za mužu”, te da oni “nisu ni imali namjeru da koriste A2A kao bankomat”.

Galicoli je napomenuo i kako nije tačno da “opština vidi A2A kao kravu za mužu”, te da oni “nisu ni imali namjeru da koriste A2A kao bankomat”

Podržavajući Tarantinijevu poziciju da treba ulagati, član kontrolnog odbora A2A i vjerni pristalica Sjeverne Lige, Bruno Kaparini, listu “Brescia Oggi” rekao je kako će A2A ipak isplaćivati znatan broj dividendi opštinama, te kako se “i Crna Gora pokazuje kao veoma značajan resurs (izvor zarade)”. On je takođe iznio podatak kako su Rusi zainteresovani za ulaganja u hidroenergiju na Balkanu, te kako je to prilika za “odličan povrat” uloženog novca.

Politički uticaj na menadžment A2A dobro je poznat italijanskoj javnosti. Tako u nedavno objavljenom tekstu ekonomskog lista “Il sole 24 ore”, piše kako je A2A žrtva takozvanog “spoil sistema”, odnosno prakse u kojoj politička vlast dodjeljuje sopstvenim pristalicama i simpatizerima institucionalne karike i moćne pozicije kao podstrek da rade u njihovom interesu.

Možete li zamisliti kako Obama imenuje Buša na čelo Dženeral Motorsa

U tekstu naslovljenom “Potezi politike nad A2A”, “Il sole 24 ore” ilustruje situaciju političkih uticaja na A2A na sljedeći način: "Možete li da zamislite Baraka Obamu kako nominuje Džordža Buša na čelo Dženeral Motorsa da bi doprinio da se on ne kandiduje na sljedećim predsjedničkim izborima? Ovaj korak u najmanju ruku ostavio bi sve zatečenim, ali u Italiji stvari funkcionišu drugačije”.

List dalje objašnjava kako je bivši gradonačelnik Milana Gabriele Albertini zauzimao razne karike unutar grupe A2A: nuđena mu je pozicija na čelu Edisona, i Edipowera (obje pod kontrolom A2A), a bio je i potencijalni kandidat za upravu A2A.

"U Crnu Goru A2A je ušla vođena ministrom ekonomije Klaudijem Skajolem, u Napulju je dobila upravu termovalorizatora Acera uz direktnu podršku Silvija Berluskonija i bivšeg šefa civilne bezbjednosti Guida Bertolasa, navodi između ostalog italijanski list.

Dividende uzrokovale povećanje duga

Profitabilnost ulaganja kompanije A2A, tvrdi “Il sole”, još treba da se vidi, ali nezavisno od toga A2A mora svake godine da garantuje opštinama Breša i Milano bogate dividende, "ponekad na štetu sopstvenih rezervi". Prema navodima “Il sole 24 ore”, A2a je proteklih godina podijelila dividende u vrijednosti kompletne zarade, ili čak više od toga, prouzrokujući povećanje duga i smanjujući mogućnost investicija.

A2A je prošle godine nakon poluprivatizacije postala vlasnik oko 44 odsto akcija crnogorske Elektroprivrede, a ako ispuni obaveze iz ulaganja do 2015. godine dobija šansu da postane većinski vlasnik. A2A sa EPCG učestvuje i na tenderu za hidroelektrane na Morači.

Bonus video: