Montenegro erlajnz otpušta 150 radnika

Zbog "jako lošeg bukinga", najavljeno je preispitivanje odluke o uspostavljanju letova za Brisel i Milano, koji su bili najavljeni za maj.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 15:04h

Nacionalni avio prevoznik Montenegroerlajnz je proteklu poslovnu godinu završio sa šest miliona eura gubitka, a direktor Zoran Đurišić je najavio otpuštanje 150 radnika u naredne 3 godine.

Đurišić je najavio “preispitivanje” nekih letova kako bi troškove sveli na minimum. On je rekao da kompanija ima oko 450 zaposlenih, a da će nakon sistematizacije posao zadržati njih 250 do 300.

"Oko 280 ih je zaposleno za stalno, dok oko 150 radi na određeno vrijeme. Planiramo optimizaciju flote i očekujemo da kompanija do 2014. godine ima šest novih embrajera, od kojih već imamo tri, i da je to potrebni nivo flote za Crnu Goru", kazao je Đurišić na konferenciji za novinare.

"Optimiziraćemo flotu, ukupan broj zaposlenih, a već peti mjesec smanjujemo plate za 20 odsto. Reprezentaciju i službena putovanja smo sveli na najmanji mogući nivo i na taj način ćemo pokušati da uštedimo dva i po do tri milona eura na godišnjem nivou."

Đurišić je rekao da su promjene osjetili i članovi Borda direktora iako se njihova primanja definišu Uredbom Vlade.

Montenegro erlajnz je, kako je rekao, odložila i kupovu planiranog embrajera za maj sljedeće godine kako ne bi dodatno opteretili finasije.

"Razmišljamo o manjem avionu koji bi imao 50 do 80 sjedišta kako bi bio isplativ i tokom osam mjesci koji su van sezone. Tokom protekle godine smo letjeli prema Londonu i ostvarili gubitak od dva miliona i 50.000 eura. Htjeli smo da održimo taj let, četirti puta sedmično smo letjeli ali nije se isplatilo. Vjerujte lou kost kompanija neće to istrpjeti takav gubitak", rekao je Đurišić.

On je, zbog jako lošeg bukinga, najavio i “preispitivanje odluke” o uspostavljanju letova za Brisel i Milano, koji su bili najavljeni za maj.

" Prevezli smo 630.000 putnika i ostvarili promet od 76 milona eura i sada se očekuje da dug koji imamo sa kontrolom letenja između Beograda i Podgorice bude otpisan, kao što je JAT-u, nakon čega očekujem da će dug biti između dva i po i tri milona eura - najavio je Đurišić

Bonus video: