Državna garancija Montenegro erlajnzu

Garancija se izdaje na kredite sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate šest godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 17:25h

Nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajns dobiće državnu garanciju za kreditne aranžmane od 9,6 miliona eura, odlučila je Vlada, a prenosi Mina.

Garancija se izdaje na kredite sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate šest godina.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da će se 4,6 miliona eura iskoristiti za otvaranje novih linija, četiri miliona za učešće u kupovini novog aviona, tipa Embraer 195, a preostali milion za generalnu reviziju motora za avion tipa Foker 100.

"U cilju realizacije dijela sredstava, Montenegro erlajns je definisao kreditne ugovore sa Hipotekarnom bankom, u iznosu od dva miliona eura i NLB Montenegrobankom od 2,4 miliona. Za efektivnost pomenutih kreditnih aranžmana, jedan od uslova bilo je i izdavanje državne garancije", kazali su iz Ministarstva finansija.

Oni su podsjetili da je krajem novembra prošle godine, Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija uputilo na razmatranje Vladi Informaciju o otvaranju novih linija i povećanju broja frekvencija na već postojećim linijama Montenegro erlajnsa.

Vlada u decembru donijela zaključak kojim je prihvatila navedenu informaciju i zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi izdavanje garancije za kreditne aranžmane, koje Montenegro erlajns bude ugovorio sa komercijalnim bankama.

Bonus video: