Kući 7 odsto zaposlenih, biće manje i regulatornih agencija

Racionalizacija će se vršiti većom mobilnošću službenika unutar sistema, prirodnim odlivom zaposlenih i uz korišćenje socijalnog programa za prekobrojne.
0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.04.2011. 06:58h

Ministarstva finansija i unutrašnjih poslova i javne uprave do kraja trećeg kvartala treba da izrade analizu koja će pokazati na koji način će se racionalizovati cjelokupan sistem javne uprave kroz smanjenje broja organa i agencija, njihovog međusobnog spajanja ili pripajanja resornim ministarstvima.

To je zacrtano u Strategiji reforme javne uprave u Crnoj Gori za period od 2011. do 2016. godine, sa Akcionim planom koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, u koji su „Vijesti“ imale uvid, a čije sprovođenje u narednih pet godina treba da obezbijedi uštede, prema najavama, od oko 60 miliona eura (za budžet i privredu) što je 0,60 odsto BDP -a na godišnjem nivou.

Prema Vladinoj računici, za realizaciju Strategije biće potrebno da se iz budžeta izdvoji četiri miliona eura do 2016. godine uz obezbjeđenje inostrane nepovratne tehničke podrške od oko 40 miliona eura.

Prema Vladinoj računici, za realizaciju Strategije biće potrebno da se iz budžeta izdvoji četiri miliona eura do 2016. godine uz obezbjeđenje inostrane nepovratne tehničke podrške od oko 40 miliona eura.

Dalje, budžetske uštede treba da smanje učešće javne potrošnje za jedan odsto BDP-a na godišnjem nivou, zatim planirano je smanjenje broja zaposlenih za prosječno sedam odsto u državnoj upravi i javnim službama i ustanovama, smanjenje učešća fonda zarada u konsolidovanom budžetu za oko 33 miliona eura (1,1odsto odsto BDP-a), dok se planiranom reformom inspekcije očekuje suzbijanje sive ekonomije i rada “na crno” za oko 25 odsto što će povećati BDP i budžetske prihode za više od tri odsto, odnosno skoro 100 miliona eura do 2015. godine.

Racionalizacija će se vršiti većom mobilnošću službenika unutar sistema, prirodnim odlivom zaposlenih i uz korišćenje socijalnog programa za prekobrojne, ali isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

"U cilju uspješnog sprovođenja racionalizacije državne uprave, neophodno je preispitati postojeću organizaciju kako sa stanovišta strukture organa i poslova koje obavljaju, tako i sa stanovišta organizacije i sistematizacije radnih mjesta za obavljanje tih poslova", navodi se u Strategiji čija realizacija treba da stvori efikasnu i profesionalnu javnu upravu (državna uprava, lokalnu samoupravu i javne službe) koja će biti u funkciji građana, društvenih i privredni subjekata.

Sadašnji sistem državne uprave, kako se navodi u Strategiji, obuhvata 52 organa (16 ministarstava, jedan sekretarijat, 17 uprava, 10 zavoda, šest direkcija i dvije agencije).

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: