Radnici fabrike Dekor iz Rožaja prijete blokadom zaobilaznice

Fabrika dekor papira, i školskog materijala, prestala je sa radom prije 4 godine. Iako nema proizvodnje 30-ak radnika i dalje po potrebi dolazi na posao
85 pregleda 0 komentar(a)
Dekor Rožaje štrajk, Foto: Tufik Softić
Dekor Rožaje štrajk, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 04.04.2011. 17:21h

Radnici Fabrike Dekor na protestnom zboru u krugu fabrike upozorili su da bi mogli blokirati dalje radove na izgradnji zaobilaznice oko grada, ako Opština u najskorije vrijeme ne isplati obaveze po osnovu eksproprijacije zemljišta ovoj kompaniji.

Oni su kritikovali poslovodstvo zbog toga što ni poslije više od pola godine nije napravilo precizan ugovor sa Opštinom ili Direkcijom za saobraćaj o prodaji fabričke parcele kroz koju zaobilaznica treba da prođe.

Prema riječima radnika Opština je trebalo da na ime 50 ari ustupljenog zemljišta isplati oko 120 hiljad eura, od čega bi oni namirili dio potraživanja.

Izvršni direktor Dekora Idriz Nurković je kazao da od septembra vodi pregovore sa Opštinom oko nadoknade za ustupljeno zemljište kroz koje je prošla zaobilaznica.

"Iako je načelno dogovorena isplata, posao još nije realizovan. Uvažavajući ekonomske teškoće, predložio sam da se obaveza izvrši na rate ali ni to još nije realizovano. Očekujemo da će lokalna vlast shvatiti ozbiljnost ove situacije" kazao je Nurković.

On je rekao da su i drugi korisnici magacinskih prostora u ovoj kompaniji upozoreni da oslobode zelene površine i dodao da nikom od njih nije prodat ni jedan kvadrat zemljišta.

Fabrika dekor papira, i školskog materijala, prestala je sa radom prije četiri godine. Iako nema proizvodnje tridesetak radnika i dalje po potrebi dolazi na posao.

Njima se ukupno duguje 200 hiljada eura, kao i uplata doprinosa, odnosno povezivanje radnog staža za četiri godine. Dekor posjeduje značajne nekretnine, 5,5 hiljada kvadrata poslovnog prostora i oko tri hektara zemljišta.

Bonus video: