Pošiljku srpske pšenice Montemlina iz Hrvatske zadržala inspekcija

Prva isporuka pšenice od kada je Srbija zabranila njen izvoz, stigla je u Crnu Goru ali samo do carinskog terminala u Luci Bar jer nije ispravna
100 pregleda 0 komentar(a)
psenica, Foto: Aktuelno.me
psenica, Foto: Aktuelno.me
Ažurirano: 30.03.2011. 07:20h

Prva isporuka pšenice od kada je Srbija zabranila njen izvoz, stigla je u Crnu Goru ali samo do carinskog terminala u Luci Bar jer, kako se ispostavilo, nije ispravna zbog povećanog sadržaja gljivica.

Izvršni direktor Montemlina Rade Rakočević je kazao "Vijestima" da je brod od 772 tone pšenice porijeklom iz Srbije posredstvom hrvatske kompanije Ameropa preko hrvatske luke Solin stigao u carinsko skladište Luke Bar.

On je rekao da su u redovnoj proceduri svi parametri bili uredni osim nešto povećanog nivoa miko toksina DON, do čega je došlo zbog povećanih kiša tokom žetve prošle godine i to u cijelom regionu, Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Zdravstveno sanitarna inspekcija je saopštila da je hemijska analiza te pšenice pokazala da je neispravna zbog većeg sadržaja supstance koju luče gljivice, a koji je veći od propisanog

"Nakon obavještenja špeditera/uvoznika o rezultatima izvršenih analiza, Zdravstveno-sanitarna inspekcija je poslala uzorke na superanalizu" piše u saopštenju Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Veći procenat mikotoksina

"Treba sačekati analize i mišljenja eksperata" kazao je Rakočević, i dodao da je “sigurno da iz Montemlina neće izaći ni gram brašna koji kvalitetom ne zadovoljava predviđene standarde”

"Prvim nalazom na karantinski štetne organizme nije utvrđeno njihovo prisustvo, dok se nalaz na prisustvo ekonomski značajnih štetnih organizama još čeka zbog laboratorijskih procedura identifikacije", kazala je “Vijestima” direktorka te ustanove Zorka Prljević.

"Nastao je problem jer u ovom trenutku ne postoji usaglašena regulativa u regionu po pitanju dozvoljenog nivoa DON-a. U Srbiji se taj nivo ne kontroliše, jer je još na snazi pravilnik iz bivše državne zajednice dok je u Crnoj Gori 2009. godine usvojen novi pravilnik koji nalaže tu kontrolu" objasnio je Rakočević.

On je rekao da je međunarodna kontrolna ustanova “SGS” koju je angažovala zemlja izvoznica, Hrvatska, našla različit nivo DON-a od Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI) i da je normalno da se urade dodatne analize. Uzorci su poslati u Beograd i rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

"Treba sačekati analize i mišljenja eksperata" kazao je Rakočević, i dodao da je “sigurno da iz Montemlina neće izaći ni gram brašna koji kvalitetom ne zadovoljava predviđene standarde”.

Stiže pšenica iz Francuske

Prljević je objasnila da su karantinski štetni organizmi od velikog ekonomskog značaja za oblast koju ugrožavaju i pod stalnim su nadzorom Fitosanitarne uprave, dok su ekonomski značajni štetni organizmi prisutni na određenoj teritoriji, a ako se utvrdi da postoje u procentu većem od dozvoljenog, sprovode se propisane fitosanitarne mjere.

Rakočević je kazao da je koncentracija sporne supstance u tom kontigentu znatno niža od gornje dozvoljene granice

"U sklopu svojih nadležnosti Fitosanitarna inspekcija je na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja uzela uzorke i poslala ih na laboratorijske analize. Takođe, uzorke je uzela i Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, u skladu sa nadležnostima", objasnila je ona, i napomenula da su to redovne aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u cilju zaštite zdravlja građana i “dokaz efikasnih kontrola u cilju njihove zaštite”.

Kontingent pšenice od oko 5.000 tona koji su Montemlin i Nikšićkimlin ranije najavili, treba u Luku Bar iz Francuske da stigne početkom aprila.

Rakočević je kazao da je koncentracija sporne supstance u tom kontigentu znatno niža od gornje dozvoljene granice. On je rekao i da drugi brod iz Francuske sa 3.500 tona pšenice u Crnu Goru treba da stigne 25. aprila.

Iz Srbije pšenica izašla ispravna

Ministarstvo poljoprivrede Srbije negiralo je navode da je pšenica koja je izvezena u Crnu Goru hemijski neispravna.

Povodom navoda Ministarstva zdravlja Crne Gore da je kontingent uvezene pšenice iz Srbije hemijski neipravan, Ministarstvo poljoprivrde Srbije je saopštilo da je granična inspekcija izvršila kompletne kontrole i analize na kvalitet svake pošiljke pšenice koje su se u tom periodu izvozile.

"Svaku pošiljku je pratio fitosertifikat što potvrdjuje da je roba zdravstveno ispravna, što svim zemljama uvoznicama garantuje da je sva roba koja se izvozi iz Srbije po važećim standardima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: