U Beogradu ne vjeruju da će Crna Gora zabraniti uvoz vode i mlijeka

Sve i da se poništi odluka o zabrani izvoza brašna, šteta je već napravljena samim tim što smo dobrano zategli odnose sa susjedima...
70 pregleda 0 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Arhiva Vijesti
Mlijeko, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.03.2011. 18:21h

Jedino što se može postići demonstriranjem ekonomske politike iz devedesetih godina prošlog vijeka je da srpska roba izgubi i ono malo tržišta što ima, piše B92.

U komentaru posvećenom odluci Vlade Srbije da zabrani izvoz pšenice, stoji da će takav stav doprinijeti da se otklone sve dileme stranih investitora o tome da Srbiju s takvom vladom treba zaobići.

"Pšenica neko vrijeme neće moći preko granice, a sve i da se poništi odluka o zabrani izvoza brašna, što sada razmatra i ministar poljoprovrede i trgovine Dušan Petrović, šteta je već napravljena, samim tim što smo dobrano zategli odnose sa susjedima pa se opet „poklapamo ušima” pred Crnogorcima kojima, vele, srpska roba i ne treba, Bosancima koji su već kupili hljebno žito jeftinije od našeg...", piše B92.

Dodaje se da, uz upozorenje na to da će tromjesečnom zabranom izvoza brašna preko noći biti presječene sve poslovne veze s ino-kupcima, a da ih niko na to nije blagovremeno upozorio, iako, naravno, i njima brašno predstavlja kontinuitet nabavke sirovine, u organizaciji „Žitovojvodina” ukazuju i na trenutnu materijalnu štetu zbog već pripremljenih količina za izvoz u BiH.

"Naime, nalijepljene su markice za brašno, pa se ove količine ne smiju prodavati na domaćem tržištu, dok se ne skinu BiH markice i ne nalijepe domaće. Inače, Uredbom o brašnu šteta se ne nanosi samo industrijskim mlinovima naše države već i njihovim poslovnim partnerima, od kojih su mnogi već uplatili avans", ukazuju u ovoj žitomlinskoj organizaciji.

Odluka može biti bumerang donosiocima

Donosioci Uredbe su, prema pisanju B92, zanemarili vrlo važnu činjenicu da su i strane kompanije vlasnici industrijskih mlinova u Srbiji, i da će sigurno dobro preispitati politiku investiranja i ulaganja u svoje mlinove u uslovima nesigurnosti privređivanja i planiranja, naglašavaju u „Žitovojvodini”, navodeći da nema dileme o tome da će za mnoge industrijske mlinove neka ino-tržišta zauvijek biti izgubljena.

B92 citira crnogorskog premijera Igora Lukšića koji je ocijenio da nenajavljena odluka Srbije o zabrani izvoza pšenice i brašna “može biti ekonomski bumerang njenim zagovornicima” te da će se Crna Gora i u toj situaciji snaći, “kao i mnogim drugim”.

On je kao primjer loše komunikacije sa Srbijom naveo dvije telefonske sjednice srpske vlade – jednu o Strategiji Srbije o Srbima u dijaspori i regionu, koja, po njegovom mišljenju, ima implikacije na Crnu Goru, a drugu o odluci o zabrani izvoza pšenice i brašna, kojom se, kako smatra, krši CEFTA sporazum.

Kontramjera: Zabrana uvoza mlijeka i vode

Inače, moguća kontramjera crnogorske Vlade zbog zabrane izvoza brašna iz Srbije da postavi rampu na uvoz srpskog mlijeka, prerađevina i flaširane vode može donijeti više štete našoj privredi. Samo se od izvoza tih proizvoda iz Srbije godišnje inkasira oko 60 miliona eura, a polovinu te sume ostvari kompanija „Salford“. Juče se, kako smo čuli od generalnog direktora „Imleka” Slobodana Petrovića, izvoz odvijao bez problema, ali...

"Očekujemo da će se ipak naći neko rješenje, nadam se tome. Još nema nikakvih odluka, ali ima nagovještaja da će se izvoz brašna liberalizovati i da nećemo imati dodatni problem s mlijekom. Jasno je, Crnogorci mogu uvesti te proizvode i sa druge strane. Pitanje je, međutim, koliko će ih to koštati, ali bi za nas sigurno bila najveća šteta", kaže Petrović.

Kako navodi, „Salford” u Crnu Goru godišnje izvozi mlijeka za oko 20 miliona eura, a uz flaširanu vodu, to je oko 30 miliona.

Sagovornik B92 kaže da izvoz brašna i žitarica nije toliki da bi mogao ugroziti tržište mlijeka, vode i drugih proizvoda, te da je to nezavidna situacija za cjelokupnu privredu.

Srbija će teško vratiti izgubljene pozicije

"Na crnogorskom i drugim susjednim tržištima prisutni su gotovo svi vodeći proizvođači mlijeka i voda u regionu, te će nam biti teško vratiti pozicije", ukazuje Petrović.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović ukazuje na to da je odluka o zabrani izvoza pšenice i brašna iz Srbije donijeta uz konsultacije s Evropskom unijom “i potpuno je u skladu s CEFTA sporazumom”.

On je kazao da Vlada Srbije tom odlukom nije prekršila nijedan potpisani međunarodni ugovor, tako da bi svaka protivmjera koju bi druge države primijenile prema Srbiji bila kršenje Ugovora o slobodnoj trgovini.

"Konsulatacije s EU su bile dosta duge i sva procedura koja je bila predviđena sporazumom Srbije s Briselom je ispunjena", kazao je Petrović, dodajući da ne vjeruje da će Vlada Crne Gore zabraniti uvoz proizvoda iz Srbije, prije svega mlijeka, mliječnih proizvoda i flaširane vode, kao protivmjeru zabrani izvoza pšenice i brašna iz Srbije.

Bonus video: