Odložena prodaja imovine “Radoja Dakića”

Svi zainteresovani ponuđači trebalo je da uplate deset odsto ponude da bi mogli da učestvuju u sudskoj prodaji, ali do toga nije došlo
94 pregleda 0 komentar(a)
radoje dakić, protest 25032011, Foto: Vesko Belojević
radoje dakić, protest 25032011, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.03.2011. 16:15h

Ročište za prodaju imovine “Radoja Dakića” odloženo jer niko od zainteresovanih ponuđača nije uplatio potrebno učešće.Predsjednik Koordinacionog odbora, Milan Vukčević, sumnja da neko ima interes da odlaže sudska ročišta i da bivše radnike dovede u situaciju iznuđenog rješavanja problema.“Taj neko nije nam daleko”, rekao je Vukčević. Ročištu, po nalogu Osnovnog suda, niko osim advokata nije mogao prisustvovati.“Uručili smo predsjedniku Osnovnog suda Zoranu Radoviću pismo u kojem zahtijevamo da u ime izvršnog dužnika suđenju prisustvuje predstavnik Vlade jer se radi o prodaji većoj nego što je predmet sudske prodaje”, kazao je Vukčević.On smatra da su stvoreni uslovi za prodaju jer je osam ozbiljnih firmi iz okruženja zainteresovano, posebno one koje su već kupile dio imovine fabrike, a koje će, prema njegovim riječima, dati najbolju ponudu.

Problem ne može riješiti pojedinac

Vukčević kaže da njihov problem ne može riješiti sudija pojedinac, pogotovo što se radi o "mladom čovjeku koji ne zna ni koliko je ročišta bilo", a ne da riješi koliko je kome para, koliko je povjerilaca i kakvi su uslovi prodaje. "Svi zainteresovani ponuđači trebalo je da uplate deset odsto ponude da bi mogli da učestvuju u sudskoj prodaji, ali do toga nije došlo", naveo je Vukčević. On je objasnio da je prvi uslov za prodaju obavezujuća ponuda koji su imali od Zetagradnje i “Čelebića”. Drugi uslov je da se pristupi sudskoj aukciji, a u tom slučaju mora da se uplati deset odsto vrijednosti imovine. “Zašto se to nije desilo ne znamo, čekali smo do jutros i zato se nijesmo ni izjašnjavali, a nećemo se ni izjašnjavati”, rekao je Vukčević. Ponude zarobljene aktivnostima gradonačelnika MUgoše

Svaka ponuda koja je data, kako je dodao, uslovljena je urbanističkim planom i namjenom, a to je posao Glavnog grada. Prema njegovim riječima, cijeli grad je zarobljen aktivnostima gradonačelnika Miomira Mugoše, koji je donio Urbanističko prostorni plan za Podgoricu do 2008. godine za čiju realizaciju je rok bio 375 dana, a ni danas nemaju definisane uslove i namjenu. Bivši radnici optužuju Mugošu i da je njegovom krivicom izuzeto oko 60 hiljada metara kvadratnih zemljišta. Vukčević kaže da su imali kontakt sa kabinetom premijera Igora Lukšića, ali pretpostavlja da i Vlada čeka da vidi šta će biti na današnjem ročištu. "Spremni smo da stvaramo poravnanja i pogodbe za sudsku presudu, to je naše pravo”, poručio je Vukčević.

Neće odbaciti nijednu ponudu

Bivši radnici neće odbaciti ni jednu ponudu, jer kako je kazao, nijesu dovoljno kompetentni ni sposobni za složene i nejasne ponude koji su vezane za posebne uslove prodaje.“Vlada će najbolje zaštiti društveni i opšti interes, posebno što imamo puno povjerenje u Lukšića i novu ekipu koja je došla”, rekao je Vukčević. On smatra da u rješavanje problema bivših radnika "Dakića" treba da se uključi i Ministarstvo vanjskih poslova. “Bolje bi bilo ministru Milanu Roćenu da se malo bavi ovom prodajom, jer je već data saglasnost grupi iz Belgije koja članica Evropske unije da kupi dio zemljišta, a ne on da se bavi kako će Vlada i koliko će imati ministarstava”, poručio je Vukčević. On je najavio da će se bivši radnici i povjerenici u srijedu ponovo okupiti ispred Vlade.

Bonus video: