I SSCG protiv Vladinih izmjena Zakona o radu

Radna grupa je 6 mjeseci utvrđivala izmjene Zakona, da bi prije 15 dana Ministarstvo finansija saopštilo da se ne slaže sa potpisanim predlogom i da insistiraju da se ukine norma
0 komentar(a)
Zakon o radu, Foto: Vesko Belojević
Zakon o radu, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.03.2011. 18:37h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) je na sjednici Radne grupe koja je zadužena za izmjene i dopune Zakona o radu, prema tvrdnjama njihovog predstavnika Krsta Pejovića, kategorično ostao pri stavu da se ranije utvrđeni predlog ne može mjenjati u skladu sa zahtjevima Ministarstva finansija.

Radna grupa je šest mjeseci utvrđivala izmjene Zakona, da bi prije 15 dana Ministarstvo finansija saopštilo da se ne slaže sa potpisanim predlogom i da insistiraju da se ukine norma koja je predviđala da se zaposlenom ne može produžavati ugovor o radu na određeno duže od dvije godine, da se ne kao tehnološki višak ne može otpustiti radnik koji je stariji od 55 godina i na njegovo mjesto dovesti mlađi, pravila o utvrđivanju zarade, institut minulog rada...

Drugim riječima, da se ukine sve ono oko čega su se sindikati pola godine sporili sa poslodavcima.

Na jučeranjoj sjednici Socijalnog savjeta ponuđen je tekst sa izmjenama Zakona o radu koji je upodobljen sa stavovima Ministarstva finansija, o čemu Unija slobodnih sindikata (USS) nije htjela ni da razgovara i napustili su sjednicu, a SSCG se nakon napuštanja ipak vratila i odlučeno je da se Socijalni savjet opet sastane sjutra.

"Na današnjoj sjednici Radne grupe sam ponovio da u ime SSCG ne pristajem na bilo kakve dodatne izmjene. Za mene je ta priča završena kao i rad u toj Radnoj grupi" kazao je Pejović "Vijestima".

On je rekao da očekuje da SSCG na Socijalnom savjetu neće promjeniti mišljenje i da će ostati pri stavu da nema novih izmjena.

"Ako to ne urade bojim se da će ih članstvo napustiti i da će ostati bez autoriteta. To bi bilo urušavanje socijalnog dijaloga i suspenzija tripartizma" kazao je Pejović.

Odbraniti interes građana

Predstavnik USS nije prisustvovao sastanku jer je njihov stav da nakon potpisivanja akta o postignutom konsenzusu o tekstu izmjena i dopuna Zakona o radu svaki dalji rad Radne grupe nelogičan i neprihvatljiv.

Generalni sekretar USS Srđa Keković je kazao da će ukoliko nove izmjene ipak dođu do Skupštine napraviti akcioni plan lobiranja u Skupštini, medijima i među radnicima da se ne dozvoli usvajanje tog dokumenta.

"Ukoliko tekst koji je usaglasilo Ministarstvo finansija krene prema Vladi, Unija će pokrenuti kampanju. Radićemo na terenu, organizovati tribine sa građanima i našim članovima kako bi ih uputili šta će izmjene donijeti i na koji način će uticati na njih" kazao je Keković.

On je dodao da će pored objavljivanja što većeg broja podataka u medijima lobirati i poslanike gdje će organizovati okrugli sto i pozvati sve poslaničke klubove i matični odbor, da pokušaju da odbrane socijalni dijalog i interes svih građana.

USS uputila zahtjev za prijem kod Lukšića

U skladu sa odlukama Glavnog odbora, USS je uputila zahtjev za prijem kod premijera Igora Lukšića kako bi ga direktno upoznali sa stanjem u kojem su crnogorski radnici i posljedicama najnovijih poskupljenja ali i predloge za rješenje problema.

GO je zaključio da Vlada treba da snizi cijene akciza na gorivo, čije je poskupljenje osnov rasta ostalih cijena ili da poveća obračunski koeficijent zarade. Ako im ne izađe u susret USS će najkasnije do 1. maja organizovarti ulične proteste.

USS će obavjestiti Lukšića, koji je izrazio zainteresovanost za susret, i o direktnom uplitanju u socijalni dijalog Ministarstva finansija, pod čijim je "pritiskom" došlo do promjene stava socijalnih partnera o usaglasenom tekstu izmjena Zakona o radu.

Bonus video: