A2A nezadovoljna cijenom struje, dogovaraće bolje uslove sa Vladom

Prihod je 3,6 odsto manji nego 2009. zbog smanjenja cijena struje, poručili iz EPCG.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2011. 18:40h

Predstavnici menadžmenta Elektroprivrede iz italijanske kompanije A2A optužili su Regulatornu agenciju za energetiku zbog odluke da spusti cijene struje od aprila, ali će to biti iskorišćeno da "olabave" obaveze koje treba da ispune da bi dobili šansu za većinsko vlasništvo u EPCG.

Iz EPCG je najavljeno da će utvrditi novi plan investicija, a zbog nižih cijena od onih koje bi bile da sadrže sve što je partneru dozvoljeno ugovorom sa Vladom, već nagovještavaju manje investicije ove godine, ali nijesu mogli da saoopšte koliko bi iznosile i da li će smanjiti i ukupne do kraja 2014. godine.

Finansijski direktor EPCG Masimo Sala izjavio je da kapitalne prošlogodišnje investicije za modernizaciju kompanije iznose 23, 7 miliona eura. U 2009, dok je elektroenergetskom kompanijom upravljao domaći menadžment, uloženo je skoro duplo više – 48, 5 miliona eura.

Zadovoljni, ali duboko zabrinuti

Ulaganja A2A su četiri puta manja od iznosa koji je A2A unio preko dokapitalizacije EPCG.

Elektroprivreda je poslovala sa 16,5 miliona eura neto dobiti u prošloj godini i četiri puta je veća od ostavrenog profita u 2009. Ali to je ispod očekivanja prema ugovoru o partnerstvu za EPCG, kojim je A2A trebalo da završi prvu godinu upravljanja crnogorskom kompanijom sa 20 miliona eura.

Sala je naglasio da je gori poslovni rezultat izbjegnut zbog izvanredne, rekordne proizvodnje električne energije, smanjenog uvoza, kao i prodaje viška struje susjednim zemljama za 20 miliona eura.

"Odbor direktora EPCG, iako ocjenjuje pozitivnim ostvareno u 2010, duboko je zabrinut jer rezultati kompanije ne stvaraju dovoljno finansijskih sredstava da bi se adekvatno održale kapitalne investicije za razvoj crnogorske energetske infrastrukture. Posebno zabrinutost raste zbog dodatnog smanjenja cijena od aprila ove godine i neponovljivih vodenih priliva", rekao je Sala na današnjoj konferenciji za novinare.

Malerba: Često nijenjaju pravila za određivanje cijena

Sala je saopštio da je prihod EPCG u 2010. oko 300 miliona i 3,6 odsto je manji nego 2009. a za to je glavni krivac, prema mišljenju predstavnika EPCG, smanjenje cijena struje za prošlu godinu.

Iz menadžmenta nepovoljnim ocjenjuju odobreni povrat na investicije, smatrajući da se nedovoljno opterećuje cijene, i eliminisanje polovine gubitaka u distributivnom sistemu u odnosu na dosadašnje kojim su opterećivali potrošače. Najavili su da će pojačati naplatu računa za potrošenu struju, što znači da dužnike čekaju češća isključenja sa mreže zbog dugovanja za utrošenu energiju.

Izvršni direktor Enriko Malerba tvrdi da Elektroprivreda nije tražila da struja poskupi skoro 80 odsto, kako je to RAE predstavio, optužujući regulatora da nije sposoban da prepozna suštinske elemente koji utiču na formiranje cijena.

"Mijenjaju često pravila za određivanje cijena i dolazi do nelogičnosti. U drugim zemljama cijene se određuju u skaldu sa tržišnim parametrima,a građani koji ne mogu da plaćaju struju nijesu problem EPCG, već treba država da im pomogne. Osim najugroženijih, i to što Kombinat aluminijuma ne može da izmiruje obaveze, ne treba da bude problem EPCG", poručio je Malerba.

Fali 35.000 digitalnih brojila

RAE je procijenio da EPCG može da nastavi dobro poslovanje, ako se bazira na umanjenje nepotrebnih troškova, ali predstavnici menadžmenta koji vodi A2A već najavljuju da “niske cijene će doprinijeti pogoršanju psolovanja.

Na pitanje zašto A2A nije ostvario većinu ključnih investicionih i operativnih indikatora zadatih u partnerskom odnosu sa Vladom, Sala odgovora da su povećali stepen naplate fakturisane energije i smanjili gubitke u distribuciji sa 22,8 na 20 odsto.

Od dvanaest obaveza koje se ocjenjuju na godišnjem nivou, toliko su ostvarili, ali je to nivo dogovoren ugovorom, a daleko ispod zahtjeva RAE.

Malerba je potvrdio da nijesu ugradili prvih 35 hiljada digitalnih brojila, tvrdeći da su obezbijeđena sredstva kreditom Evropske banke, odobrenim krajem prošle godine, ali nije rekao kada će početi taj projekat.

Kovačević: Potrošači nijesu oštećeni

Sala kaže da oni ne mogu da govore o procentu ostvarenih obaveza u prvoj godini upravljanja EPCG, već je to stvar potpisnika ugovora za Elektroprivredu – Vlade i većinskih akcionara A2A.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević je najavio da zahtjevi RAE drugačiji od ugovorenih mogu da dovedu do aneksa ugovora, ali odluku o tome donose partneri, a očekuje da će u narednom periodu o tome i razgovarati.

Kovačević smatra da potrošači nijesu oštećeni zbog toga što su godinama plaćali komercijalne gubitke kroz cijene struje, koji su sadržali nećiju krađu energije, a sve koji suprotno misle upućuje da sudski provjere.

Bonus video: