Moguća zabrana uvoza vode i mlijeka iz Srbije

"Nikako se ne mogu izjednačavati mjere zabrane izvoza pšenice, kao strateškog proizvoda, sa zabranom uvoza flaširane vode i mlečnih proizvoda" saopštila je Dunav hrana grupa.
87 pregleda 0 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Arhiva Vijesti
Mlijeko, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.03.2011. 16:39h

Crna Gora bi zabranom uvoza proizvoda iz Srbije prije svega mlijeka, mliječnih proizvoda i flaširane vode, kao protiv mjeru zabrane izvoza pšenice i brašna iz Srbije prekršila Ugovor o slobodnoj trgovini, ocjenjuje se u Beogradu.

Crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević u nedjelju je “Novostima” kazao da bi Crna Gora, kao kontra mjeru zabrane izvoza pšenice i brašna iz Srbije mogla da uvede zabranu uvoza proizvoda iz Srbije prije svega mlijeka, mliječnih proizvoda i flaširane vode.

Srpski ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da ne vjeruje da će se Vlada Crne Gore odlučili na taj korak.

"Odluka o zabrani izvoza pšenice i brašna iz Srbije donijeta je uz konsultacije sa Evropskom unijom i potpuno je u skladu sa CEFTA sporazumom" kazao je Petrović.

On je agenciji Beta kazao da Vlada Srbije tom odlukom nije prekršila ni jedan potpisani međunarodni ugovor, tako da bi svaka protiv mera koju bi druge države primenile prema Srbiji bilo kršenja Ugovora o slobodnoj trgovini.

I predstavnici beogradske kompanije Dunav hrana grupe (Danube foods group) saopštili su da bi crnogorska vlada zabranom uvoza određenih namirnica iz Srbije prekršila regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA, što bi toj grupaciji nanijelo višemilionsku štetu.

"Nadamo se da će Vlada Crne Gore odustati od namjere da zabrani uvoz flaširane vode, mlijeka i mliječnih prozivoda "saopšteno je iz te kompanije.

U sastavu kompanije, čiji je vlasnik investicioni fond Salford, su fabrika vode i sokova Knjaz Miloš iz Aranđelovca i četiri srpske mljekare, koje imaju značajan izvoz u Crnu Goru.

"Nikako se ne mogu izjednačavati mjere zabrane izvoza pšenice, kao strateškog proizvoda, sa zabranom uvoza flaširane vode i mlečnih proizvoda. U slučaju da crnogorska vlast stavi rampu na granicu za proizvode koje Dunav hrana grupa prodaje u Crnoj Gori, potražićemo zaštitu od institucija koje su zadužene za kontrolu primene CEFTA sporazuma - saopštila je ta kompanija.

" Nije u redu da dugogodišnje partnere ostavimo na cjedilu, kazao je generalni direktor Imleka, Slobodan Petrović, dodajući da je riječ o ishitrenoj odluci vlade Srbije o zabrani izvoza pšenice.

"To je nespretno urađeno, svaka država mora da vodi računa o svojim resursuma, ali i o našim partnerima " rekao je on.

Petrović je dodao da nije dobro da se sada zaustavi izvoz robe, jer samo Imlek, koji je dio Dunav hrana grupe, plasira oko 20 miliona eura mliječnih proizvoda na crnogorsko tržište.

"To je nezavidna situacija za cjelokupnu privredu, jer ako izgubimo pozicije na policama, teško ćemo se vratiti na to tržište, jer tamo su prisutni gotovo svi vodeći proizvođači mleka i voda u regionu" kazao je Petrović.

Crna Gora godišnje iz Srbije uvozi oko 100.000 tona pšenice što podmiruje oko 90 odsto potreba za tom žitaricom. Godišnja vrijednost uvoza flaširane vode i mliječnih proizvoda iz Srbije je, prema podacima crnogorskog ministarstva poljoprivrede, oko 60 miliona eura.

Uskoro sastanak ministara o “trgovinskom ratu

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević je o “trgovinskom ratu” između Crne Gore i Srbije razgovao i sa direktorom predstavništva Privredne komore Srbije u Crnoj Gori Radivojem Rašovićem.

"Uz brojne teme koje se tiču privredne saradnje dvije zemlje posebno u oblasti agrara bilo je riječi i o odluci Vlade Srbije da na tri mjeseca zabrani izvoz pšenice i brašna u Crnu Goru i eventualnim reakcijama Vlade Crne Gore na takvu odluku.

Ukazano je na potrebu i spremnost da se ovaj problem što prije prevaziđe pa s tim u vezi crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milošević založio se za to da se ovaj i svi ostali problemi blagovremeno rješavaju dogovorom.

U tom smislu uskoro će obaviti razgovor i sresti se sa ministrom trgovine, poljoprivrede i vodoprivrede u Vladi Srbije Dušanom Petrovićem.

Zajednička je ocjena da probleme treba unaprije spriječiti, a sve u cilju unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje" navodi se u saopštenju Predstavništva PKS u Crnoj Gori.

Bonus video: