A2A u 2010. nije ispunila većinu uslova iz ugovora: Fali im 3,5 miliona

Ni profit EPCG nije dostigao obaveznih 20 miliona eura u prvoj godini upravljanja, iako je najavljivano da računaju da tako završe poslovnu 2010.
0 komentar(a)
A2A, Foto: Savo Prelević
A2A, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2011. 08:59h

Italijanska kompanija A2A nije ispunila ključne obaveze u prvoj godini upravljanja Elektroprivredom (EPCG). Odnose se na investicije za poboljšanje snabdijevanja električnom energijom, izmještanje starih i ugradnju novih brojila sa daljinskim očitavanjem, smanjenje gubitaka u distributivnim mrežama... To potvrđuju dosadašnje informacije “Vijesti” o ulaganjima i aktivnostima Vladinog strateškog partnera za EPCG.

Ni profit EPCG nije dostigao obaveznih 20 miliona eura u prvoj godini upravljanja, iako je najavljivano iz kompanije da računaju da tako završe poslovnu 2010. U Odboru direktora EPCG nezvanično saznajemo da prošlogodišnji neto profit iznosi 16,49 miliona eura. Najavljeno je da će danas biti objavljen precizan finansijski podatak.

Iz Vlade, zadužene za praćenje izvršenja godišnjih obaveza A2A, kažu da još nemaju precizne informacije o ispunjenim investiciono-operativnim indikatorima u 2010, jer investitor treba da dostavi izvještaj polovinom ove godine.

Iz kompanije još nijesu odgovorili na pitanja od prošlog utorka zašto nije ispunjena većina ugovorenih godišnjih obaveza. Neformalno objašnjavaju da kasni ugradnja prvih 35 hiljada od ukupno 175 hiljada takozvanih “pametnih” brojila, kojim se suzbija neovlaščena potrošnja, jer se čekao evropski kredit za taj projekat.

Prema informacijama kojima raspolaže Vlada, a prenosi njen potpredsjednik i potpisnik ugovora sa A2A Vujica Lazović, investitor je počeo da sprovodi program investicija i razvoja EPCG, koji treba da rezultira povećanjem efikasnosti i efektivnosti rada kompanije.

"To će se reflektovati i kroz poboljšanje operativnih i finansijskih pokazatelja poslovanja. Nakon pripreme zvaničnih izvještaja, koji se ocjenjuju na godišnjem nivou, raspolagaćemo kompletnim informacijama o nivou ostvarivenih indikatora u 2010. godini", odgovorio je Lazović „Vijestima“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: