Odbor za ekonomiju i finansije uopšteno o sektoru telekomunikacija

Aleksandar Damjanović je rekao da se nada da će njihova ocjena stanja “inicirati pozitivne promjene”.
80 pregleda 0 komentar(a)
odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2011. 21:07h

Odbor za ekonomiju i finansije Skupštine Crne Gore se pod tačkom razno, opet, nakon mjesec dana od kontrolnog saslušanja, uopšteno osvrnuo na stanje u sektoru telekomunikacija, zaključujući da će uskoro zaključiti kako ocjenjuju stanje.

Iako su stručnjaci potvrdili da je prilikom izgradnje glavnog kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj gori nepotrebno potrošeno pet miliona eura, kao i da je poslovni prostor koji je državni Univerzitet prodao privatnim kompanijama za 1,6 miliona, poslije nekoliko mjeseci Vladina Agencija platila 4,2 miliona, izostala je konkretna priča i zaključci.

Umjesto pitanja da li se morao graditi betonski toranj milionske vrijednosti ili se sve moglo završiti sa metalnim stubom i skromnim prizemnim objektom, kako su to uradile zemlje u okruženju, ali i mnogo bogatije države, i pitanja ko je odlučio i zašto da se kupi tako skup poslovni prostor, ta je tema kratko i uopšteno pretrčana izražavanjem sumnji u sumnje i pozivanjem organa da ispitaju da li je na neregularan način potrošeno skoro deset miliona eura.

Vodilja za dalju kontrolnu ulogu

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović je rekao da se nada da će njihova ocjena stanja u telekomunikacijama “inicirati pozitivne promjene” i u tom sektoru.

"Zašto da otklanjamo sumnje kada smo na sastanku jasno kazali da postoji osnovana sumnja da tu nešto nije u redu"

“Želio sam da utvrdimo ove ocjene da bi nam bile vodilja za dalju kontrolnu ulogu koju ovaj Odbor i parlament imaju u odnosu na implementaciju Zakona. Da sva saznanja koristimo kao oruđe kod razmatranja finansijskog izvještaja o radu Agencije, koji treba da dostavi.

Rasprava je ukazala na značajne mogućnosti poboljašanja implementacije zakona i rada u sektoru telekomunikacija, a naravno u dijelu finansijske transparentnosti, suočili smo se sa nekim stvarima koje su u najmanju ruku izazavale dileme i sumnje u javnosti”, kazao je Damjanović.

Sumnje u sumnje su zasmetale članu Odbora Radojici Živkoviću, kao i formulacija petog zaključka sa rasprave održane 14. februara.

“U petom zaključku se kaže u “cilju otklanjanja sumnji i dilema podovom gradnje kontrolno-mjernog centra”. Zašto da otklanjamo sumnje kada smo na sastanku jasno kazali da postoji osnovana sumnja da tu nešto nije u redu.

Oprema koja je kupljena za centar prije pet godina, iako se nije imala gdje ugraditi, godišnje se amortizuje 20 odsto, a nema ni naznaka kada će biti stavljena u funkciju. I sama ta činjenica je sumnja. Zašto bismo mi otklanjali sumnju, neka državni organi to provjere”, kazao je Živković.

"Prodao kao lektor, kupio kao predsjednik Savjeta"

Za njega je problematična i kupovina poslovnog prostora.

“Nevjerovatno je da jedan isti subjekat tadašnji rektor Univerziteta Crne Gore (Ljubiša Stanković) proda nešto od institucije čiji je rukovodilac, pa onda to kupi kao predsjednik Savjeta (Agencije za elektronske komunikacije) zajedno sa direktorom te druge institucije (Zoran Sekulić).

I tu postoji velika sumnja. Možda bi trebalo precizirati kojim nadležnim organima MUP-u i tužilaštvu to treba proslijediti, mada sumnjam da će biti reakcije”, kaže Živković.

Poslovnik vezao ruke Odboru

Pošto od članova Odbora iz vlasti nije bilo ni sumnje u sumnju, osim što je Zarija Franović “Vijestima” rekao “da sve treba ispitati”, predsjednik Damjanović je zaključio kratku raspravu.

Odbor će se nakon usaglašavanja stava o stanju u telekomunikacijama o njemu izjasniti na narednoj sjednici

“Za ova dva projekta potrošeno je deset miliona eura, što je veoma visoka suma naročito u odnosu na planirane, tako da samo te dvije činjenice ukazuju da je ovdje potreban i oprez, ali i aktivan stav Odbora kako bi se te stvari dovele u red”, kazao je Damjanović.

On je objasnio da su Odboru poslovnikom vezane ruke i da samo mogu da kritikuju ali ne i da pozivaju na odgovornost.

Odbor će se nakon usaglašavanja stava o stanju u telekomunikacijama o njemu izjasniti na narednoj sjednici. Raspravi nije prisustvovao član Odbora Branko Radulović koji je prošle sedmice saopštio da će tražiti oštru ocjenu i pozivanje na odgovornost.

Bonus video: