Radnici zatvorene gradske pekare "Nik pek" počeli sa protestima

Radnici traže da im većinski vlasnik firme Milosav Ćipranić isplati zaostale plate, ukupno 10, kao i da se u rješavanju preduzeća uključe i nadležne institucije
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 11:53h

Radnici gradske pekare „Nik pek“, koja je privatizovana 1997. godine, a zatvorena prošle sedmice počeli su danas sa danonoćnim protestima u krugu preduzeća gdje će u toku dana boraviti svi zaposleni, a noću će dežurati određena grupa njih.

Ukoliko njihov protest ne urodi plodom poručili su da će isti radikalizovati, ali ne i kako.

Radnici traže da im većinski vlasnik firme Milosav Ćipranić koji je prošle sedmice izašao iz preduzeća i zatražio uvođenja stečaja isplati zaostale plate, ukupno 10, kao i da se u rješavanju preduzeća uključe i nadležne institucije, prije svega finansijaska policija i MUP jer smatraju da u poslovanju preduzeća ima puno stvari koje treba provjeriti.

Ćipranić, koji je imao 86 odsto akcija, prošle sedmice je zatvorio pekaru i najavio uvođenje stečaja zbog, kako je kazao, nedostatka brašna ali i izbog dugovanja, jer im firme duguju oko 430.000 eura.

"Ova firma je mogla je da radi ali su za ovo šte se dešava krivi direktor i većinski vlasnik. Ne može se uvesti stečaj bez izvršene finansijske kontrole i MUP-a. Tražićemo da dođe finansijska policija, Inspekciju rada, Ministarstvo, ako treba i kod premijera Igora Lukšića koji je krenuo da radi kako treba i mislim da on neće dozvoliti da se privatnici koji su pokupovali firme ovako sa radnicima obračunaju. Ne mogu privatna lica da kontrolišu završni račun, a da nema nadležnih organa. Neka on uvede stečaj ali tek poslije izvršene kontrole jer mi samo tražimo da se pročešlja dokumentacija i da se vidi gdje su išle pare i na koji način su se primali i otpuštali radnici" rekao je u ime zaposlenih Jovan Đikanović.

Radnike bole izjave vlasnika

On je kazao da ga je zaboljela Ćipranićeva izjava da na granici čeka 125 tona brašna od čega je pola plaćeno a za pola se čeka garancija, kada "svi znaju da se nabavljač svaki dan mučio da nabavi negdje tonu negdje dvije da bi proizvodnja mogla da radi".

Đikanović nije imao sreće sa firmama jer je i prethodna gdje je radio, "Nikšić trgovina", takođe otišla pod stečaj.

On baš i nije imao sreće sa firmama jer je i prethodna gdje je radio, "Nikšić trgovina", takođe otišla pod stečaj.

"Prve dvije godine sam primao obračunske liste gdje je svaki cent išao preko banke. Ali od 2007. to se gubi, niti primamo obračunske liste niti ništa iako je vlasnik obavezan po čl. 84 Zakona o radu ako ne isplati plate da da obračunske liste. Ništa se ovdje ne poštuje" rekao je Đikanović.

Traže plate da ne ispadne da su radili džabe

Ilija Nenezić je kazao da se radi o "klasičnom kršenju radničkih prava".

"Nema nam odavde izlaska dok se radnici ne isplate. Neka on radi od firme šta hoće, neka je i zapali ako hoće ali neka nama isplati to što nam duguje. Ne radi se ovdje o nedostatku brašna. I ministar Tarzan Milošević je izjavio da je pričao sa gazdom šest dana prije zatvranja firme i da mu je bio problem brašno. Oni bu mu dali 50 tona bez problema ali ovdje se ne radi o nedostatku brašna već o novcu. Nema on novca da kupi brašno a niko mu ne da džabe".

"Samo smo mi radili džabe i to zato jer su nas lagali. Stalno su govorili da je kredit odobren i da novac treba samo da legne. On je imao uporište u ovom korumpiranom gradu i mogao je da radi šta hoće. Dugujem struju 300 eura i isključe mi je a on i po 3.000 eura i niko je ne isključuje. U ovoj pekari je radilo 50 odsto radnika neprijavljenih koji kada firma odu pod stečaj nemaju ništa jer nigdje nijesu zavedeni" kazao je Nenezić i dodao da mu Ćipranić na ime objekta koji mu je izdao duguje preko 2.000 eura.

Radomir Patrić je jedan od onih koji su, kako reče, radili na "crno".

"Radio sam na crno skoro dvije godine. Da bih dobio akontaciju morao sam da pišem molbu za što mi treba stotinu eura – za struju, hranu, cigare. To je ponižavanje", kazao je Patrić i dodao da su mu kolege svjedoci da je radio u firmi gdje nema ubilježen ni jedan radni dan i da takvih kao on ima još 20-ak.

Momo Damjanović, predsjednik Sindikata, kazao je da jedino što sa sigurnošću znaju to je da će biti uveden stečaj i da će novac dobiti iz stečajne mase, ali ne i kada.

"Ovdje radi 40 ljudi za stalno i 60 na određeno koji rade i godinama. Rade po šest mjeseci i godinu, prekine im se staž dan-dva pa ponovo. Čuli smo da je većinski vlasnik dao firmu na prodaju. Za nas bi bilo najbolje da se firma proda i da dođe novi vlasnik i da krene proizvodnja jer ova firma je zdrava i može da radi" kazao je Damjanović.

Prije štrajka otkaz

Radnici "Nik peka" su zbog teške situacije u preduzeću nekoliko puta htjeli da pokrenu štrajk. Svaki put njihova ideja je propala a posljednji put se to desilo 17.januara ove godine.

"Štrajk smo trebali da počnemo 17. januara ali smo toga dana nas osmoro ostali bez posla, a poslije dan-dva još njih nekoliko. Naši otkazi su bili jasna poruka poslodavca. Jasna je poruka bila kada smo dobili otkaz. Nakon otkaza otišla sam na odmor, pa onda na bolovanje jer sam dobila astmu i sada čekam da vidim šta će biti. Inače, moj ugovor je bio do maja...Imam petoro djece, ni jedno ne radi, a jedna kćerka je morala da napusti fakultet jer nijesam imala 250 eura da joj dam da uplati semestar. Tražila sam pare ali nijesam uspjela da nađem. Strašno je da se neko poigrava sa sudbinama toliko ljudi", kazala je Radmila Lopušina koja u "Nik peku" na određeno radi već pet godina.

Galerija

Bonus video: