Umjesto kontramjera prema Srbiji, zaštiti domaće proizvođače

Crna Gora uvozi iz Srbije mliječne proizvode i flaširanu vodu u vrijednosti većoj od 60 miliona eura, iako može da podmiri potrebe sopstvenom proizvodnjom
0 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock.com
hljeb, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.03.2011. 10:58h

Crna Gora neće donositi kontramjere povodom odluke srbijanske Vlade da zabrani izvoz pšenice i brašna iz te zemlje, već će preispitati politiku zaštite domaće proizvodnje, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević.

On je u razgovoru za "Novosti" kazao da se zaštita, prije svega, odnosi na proizvodnju flaširane vode i mlijeka i mliječnih proizvoda.

Crna Gora uvozi iz Srbije mliječne proizvode i flaširanu vodu u vrijednosti većoj od 60 miliona eura

Crna Gora godišnje iz Srbije uveze oko 100 hiljada tona pšenice i brašna, a prošle godine je uvezeno 70 hiljada tona brašna. Godišnji uvoz vrijedan je oko 35 miliona eura, a sa drugim žitaricama oko 40 miliona eura.

“Sa zalihama od oko 1,5 hiljada tona, imaćemo pšenice do sljedeće žetve”, smatra Milošević.

Odluka Vlade Srbije uslovljena je činjenicom da je na tom tržištu došlo do nestašice pšenice i da je procijenjeno da neće biti pšenice i brašna do naredne žetve.

Međutim, ono što nije dobro, a posebno ne u skladu dobrih odnosa sa Crnom Gorom i pravilima CEFTA, jeste to što je odluka donesena bez konsultacija sa članicama te organizacije i bez obavještavanja zemalja u regionu.

Milošević ukazuje da ta odluka nije dobra i da će donijeti štetu svima, i prozvođačima, trgovcima i mlinarskoj industriji.

“Očekivali da ćemo o tako važnoj mjeri koja je donijeta biti informisani u neposrednom kontaktu, ili makar obaviješteni nekoliko dana prije, ali, eto, oni su procijenili da je najbolje da nas o svemu obavijeste preko medija. Nastavićemo kontakte sa Vladom Srbije i nadam se da ovakvi slučajevi više neće biti praksa, odnosno da će sve biti rješavano u neposrednoj komunikaciji “, zaključio je Milošević.

Bonus video: