Rakčević: Uvešćemo francusku pšenicu koja je jeftinija od srpske

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević optužio je Vladu Srbije da je zabranom izvoza žita prekršila CEFTA sporazum.
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 15:17h

Montemlin i Nikšićki mlin ugovoriće danas uvoz 6.000 tona francuske pšenice koja će biti jeftinija od srbijanske.

Direktor Montemlina Žarko Rakčević rekao je agenciji Mina-business da bi brod sa pšenicom trebalo da u narednih 15 dana uplovi u Luku Bar.

"Imamo nešto zaliha za narednih 15 dana, dok ne stigne nova pšenica", kazao je Rakčević.

On je naglasio da Montemlinu nije potrebna pomoć Vlade jer je pšenica pored energenata jedan od strateških proizvoda u većini država u svijetu koje su tržišno orijentisane.

Iako će pšenicu da uvezu iz Francuske, Rakčević kaže da će brašno biti jeftinije.

"To je francuska pšenica i ona je u ovom času jeftinija nego srpska", objasnio je Rakčević.

Direktor Spuškog mlina, Goran Kalezić, rekao je da ih je odluka Vlade Srbije zatekla, a zalihe pšenice koje imaju svedene su na minimum.

"Ne znam kakva je situacija u pekarskom sektoru i da li oni imaju dovoljno brašna, ali mislim da niko nema zalihe preko 15 dana", objasnio je Kalezić.

Hljeb nije socijalna kategorija?

On smatra da je to dovoljno vremena da se prerađivači i proizvođači organizuju i da im Vlada pomogne.

"Ako bi se Vlada odlučila da urgentno uveze jednu količinu pšenice mogli bismo da snabdijevamo tržište tako da se nestašica ne osjeća", kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, pšenica bi se uvezla iz zemalja regiona ili Evrope, tamo je situacija stabilna, ali će transport biti skuplji.

"Pšenica je berzanska roba, treba shvatiti da hljeb više nije socijalna kategorija, jer su to ipak berzanske cijene, pa se moramo uskladiti sa njima", saopštio je Kalezić.

On kaže da su moguće dvije opcije, da se urgentno uveze potrebna količina brašna ili pšenice.

"I jedno i drugo će biti veliki problem. Ne znam koju će odluku da donese Vlada, da li će da uveze i jedno i drugo, ali moramo da se konsolidujemo da tržište ne trpi", rekao je Kalezić.

On smatra da će pekari biti u velikom problemu, posebno oni koji nemaju dovoljne zalihe dok se ne uveze pšenica ili brašno.

Vlada Srbije odlučila je u srijedu da zabrani izvoz pšenice i brašna, kako bi se omogućila stabilizacija tržišta i razrješenje problema koji su se pojavili kada je u pitanju cijena hljeba.

Milošević: Srbija prekršila CEFTU

Zabrana je, kako su saopštili iz srbijanskog Minstarstva trgovine i poljoprivrede privremena i neće važiti duže od tri mjeseca.

Oni su odluku Vlade obrazložili i zabrinjavajućim bilansima te zemlje, s obzirom na to da je umjesto planiranog izvoza od 500 hiljada tona izvezeno oko 650 hiljada tona.

Prema podacima srbijanskog Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615 hiljada tona, što je 115 hiljada tona više nego što je planirano.

Iz Vlade te zemlje su objasnili da je cilj povećanje izvoza, ali ne primarnih proizvoda već prerađevina, jer će to donijeti posao za mnogo više ljudi, a popraviće i platni bilans zemlje.

Ministarstvo trgovine i poljoprivrede će ubrzo imati razgovore sa svim učesnicima na tržištu, a cilj tog resora je da se postigne konsenzus sa njima, stabilizuju sve komplikovane teme i smanje rizici koji dovode do nestašica.

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević optužio je Vladu Srbije da je zabranom izvoza žita prekrssila CEFTA sporazum i saopštio da takva odluka neće izazvati nestašise pšenice i brašna .Milošević je nakon sjednice vlade novinarima kazao da postoje dovoljne zalihe brašna i psenice, te da će u narednih petnaestak dana biti obezbezbijeđene nove količine, dovoljne za potrebe Crne Gore.Vlada Srbije juče je na telefonskoj sjednici donijela odluku o tromjesečnoj zabrani izvoza pšenice i brašna, radi stabilizacije domaćeg tržišta.Ministar poljoprivrede Crne Gore je kazao da cijene pšenice i brašna neće biti veće od nabavnih u Srbiji i zemljama u okruženju.

Bonus video: