Dakićevci bez odgovora na ponudu Radovića i Čelebića, čekaju bolje uslove

Solidar Realestate iz Libana je za zemljište ponudilo 35 miliona eura, pa Dakićevci očekuju da i crnogorske kompanije ponude isto
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 13:31h

Bivši radnici i povjerioci podgoričke kompanije “Radoja Dakića” danas se nijesu izjasnili o ponudama za kupovinu zemljišta tog preduzeća.

"Sačekaćemo naredni četvrtak, jer se nadamo da će biti bolje i da će biti još pregovora”, kazao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca i bivših radnika Dakića, Milan Vukčević.

On je rekao da su bivši radnici sinoć iz medija saznali da je konzorcijum šest kompanija spreman da dostavi novu ponudu za zemljište, koja će biti prihvatljivija od one koji su dali predstavnici građevinskih preduzeća “Čelebić” i Zetagradnja.

Očekuju 35 miliona

Vukčević je naveo da su iz medija saznali i da su predstavnici “Čelebića” i Zetagradnje najavili da će, u urbanističkim smislu, tražiti iste uslove u koji su ponuđeni firmi Solidar Realestate iz Libana. To preduzeće je za zemljište ponudilo 35 miliona eura, pa bivši radnici i povjerioci “Radoja Dakića” očekuju da će i crnogorske kompanije ponuditi istu cijenu.

"Nijesam uspio da stupim u kontakt sa konzorcijumom koji je dao ponudu, ali mislim da je to veliki posao koji bi trebalo da preuzme Vlada”, saopštio je Vukčević na zboru radnika.

Mugoša usporava proces

Advokati nijesu na nivou zadatka. Ne ulivaju nam povjerenje da mogu nešto da urade
Advokatima će od prodaje da ode skoro dva miliona eura, pa i ne čudi što sad zovu da nas ubjeđuju da pristanemo

"Advokati nijesu na nivou zadatka. Ne ulivaju nam povjerenje da mogu nešto da urade", naveo je Vukčević.

On je kazao da advokat nije zvao radnike da im postavlja pitanja dok je po jednom uzimao 10 eura, a sada se raspituje da li će njih 346 pristati na glavnicu.

“Advokatima će od prodaje da ode skoro dva miliona eura, pa i ne čudi što sad zovu da nas ubjeđuju da pristanemo”, tvrdi Vukčević.

Nema gradnje dok ne dobiju sve pare

Radnici i povjerioci su donijeli odluku da neće dozvoliti da bilo ko u njihovo ime potpisuje dokumente i proda i kvadrat zemlje.

“Želimo cijelokupan iznos odjednom i da ništa ne smije početi da se gradi na zemljištu dok se i zadnji cent ne isplati”, poručio je Vukčević.

On je kazao da će radnici sačekati da vide ponudu, da bi u srijedu ponovo organizovali skup ispred Vlade, nakon čega će za četvrtak zakazati zbor u krugu fabrike, kako bi 25. marta bili spremni.

Radnici sumnjaju da je neko, dok su bili van fabrike, promijenio namjenu tog prostora, koji je bio poslovni ili industrijska zona. Sad je to, kako su naveli, građevinski prostor, što znači da mu je cijena mnogo niža.

Zetagradnja i Čelebić ponudili 32 miliona

Kompanije Zetagradnja i "Čelebić" ponudili su u srijedu bivšim radnicima i povjeriocima "Radoja Dakića" 32 miliona eura za zemljište površine 200.000 metara kvadratnih.

Kompanije, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića i Tomislava Čelebića, ponudile su da novac isplate u tri rate, a najvećio dio tog iznosa 90 odsto, u roku od tri, odnosno, šest mjeseci nakon usvajanja detaljnog urbanističkog plana.

Konzorcijum kompanija Voli, Bemaks, Novi Volvoks, Kroling, Normal Company i Master inženjering prošle sedmice je ponudio 27 miliona za kupovinu zemljišta.

Čelebić i Zetagradnja prošle godine su bivšim radnicima nudili oko 26 miliona eura za kupovinu zemljišta manje kvadrature, s tim što je isplata novca bila predviđena u ratama ili u stanovima za povjerioce koji potražuju veće iznose.

Na istoj lokaciji Čelebić i Zetagradnja već posjeduju oko 50.000 kvadrata zemljišta.

Pravosnažnim sudskim presudama za oko 1,7 hiljada bivših radnika dodijeljeno je 199,75 hiljada kvadrata zemljišta u vrijenosti 40 miliona eura zbog neizmirenih zarada, a sudsko ročište na kojem se očekuje konačan dogovor zakazano je za 25. mart.

Galerija

Bonus video: