Radović i Čelebić za zemljište Radoje Dakića ponudili 32 miliona eura

Prošle sedmice konzorcijum kompanija Voli, Bemaka, Novi Volvoka, Kroling, Normal kompani i Master inženjering ponudili su 27 miliona za kupovinu zemljišta bivšim radnicima “Dakića”
109 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Dakic protest, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakic protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.03.2011. 10:56h

Kompanije Zetagradnja i Čelebić DOO u vlasništvu biznismena Blagote Radovića i Tomislava Čelebića ponudili su bivšim radnicima “Radoja Dakića” 32 miliona eura za kupovinu zemljišta, s tim da će novac biti isplaćen u tri rate, a najvećio dio tog iznosa 90 odsto, u roku od 3, odnosno, 6 mjeseci po usvajanju detaljnog urbanističkog plana.

"Prva rata od 3,2 miliona eura biće isplaćena u roku od 10 radnih dana od zaključenja svih pravnih dokumenata čije je zaključenje uslov za realizaciju ove ponude. Druga rata u iznosu od 11 miliona u roku od 90 kalendarskih dana od usvajanja detaljnog urbanističkog plana za zemljište koje je predmet ponude. Treća rata koju čini preostali iznos od 17,8 miliona eura biće isplaćen u roku od 6 mjeseci od dana usvajanja detaljnog urbanističkog plana" navodi se u ponudi Radovića i Čelebića.

Prošle godine nudili 6 miliona manje

"Čelebić" i Zetagradnja prošle godine su bivšim radnicima nudili oko 26 miliona eura za kupovinu zemljišta, s tim što je isplata novca bila predviđena u ratama ili u stanovima za povjerioce koji potražuju veće iznose.

Na istoj lokaciji "Čelebić" i Zetagradnja već posjeduju oko 50.000 kvadrata zemljišta.

Pravosnažnim sudskim presudama za oko 1.700 bivših radnika dodijeljeno je 199.750 kvadrata zemljišta zbog neizmirenih zarada, a sudsko ročište na kojem se očekuje konačan dogovor zakazano je za 25. mart.

Vrijednost duga sa kamatama koje povjerioci potražuju prevazilazi iznos od 40 miliona eura.

Odluka o ponudi konzorcijuma u četvrtak

Prošle sedmice konzorcijum kompanija Voli, Bemaka, Novi Volvoka, Kroling, Normal kompani i Master inženjering ponudili su fiksno 27 miliona za kupovinu zemljišta bivšim radnicima “Dakića”, ali uz uslov da će taj iznos uplatiti u roku od 30 dana nakon što Opština usvoji detaljni plan za realizaciju projekta.

Ovaj konzorcijum kompanija, kako je saopšteno, očekuje da će se to desiti najkasnije do kraja godine.

Bivši radnici najavili su da će se o toj ponudi konačno izjasniti na javnoj raspravi u četvrtak u prostorijama bivše fabrike mašina, a već danas pozvali 10-ak advokata koji zastupaju njihove interese da im se pridruže na novom protestnom skupu pred zgradom Vlade u 10 časova.

Oni su široj javnosti otkrili da će kupci zemljišta biti oslobođeni naknade za komunalne usluge prema lokalnoj samoupravi za minimum 60.000 kvadrata stambenog prostora, što investitoru umanjuje troškove za početak gradnje u iznosu od 10,5 miliona eura.

Zbog toga ne čudi možda što su u finišu trke Zetagradnja i “Čelebić” riješili da odriješe kesu budući da su na ovoj atraktivnoj lokaciji već vlasnici oko 50.000 kvadrata.

Bonus video: