Italijanski senatori pitaju za tužbe iz Crne Gore

U pismu dvojice senatora navodi se kako se Berluskoni prije dvije godine susreo sa Đukanovićem, za kojeg pišu da je “prilično diskutabilna osoba”.
80 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović Berluskoni, Foto: Arhiva Vijesti
Đukanović Berluskoni, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.03.2011. 02:56h

Od dopisnice “Vijesti”

Rim - Senatori italijanske opozicije Roberto Dela Seta i Frančesko Ferante formalno su tražili da ministar spoljnjih poslova Italije Franko Fratini obrazloži pokretanje tužbe protiv premijera Silvija Berluskonija u Crnoj Gori, koju je podnio Pokret za promjene.

Istog dana, u Rimu je održan prvi susret italijanskog i crnogorskog ministra ekonomije od nedavnih izmjena u crnogorskoj vladi, a glavna tema susreta bile su upravo italijanske investicije u Crnoj Gori.

Italijanska vlada do sada nije reagovala na vijest o pokretanju tužbe iako su je prenijeli italijanski nacionalni mediji.

Marko Ventura, iz Berluskonijevog kabineta za odnose sa javnošću, “Vijestima” je kazao da "nisu upoznati" sa tom viješću, kao i da "najvjerovatnije neće imati komentar ni nakon što se upoznaju" sa detaljima oko tužbi.

zmeđu ostalog u pismu italijanskih senatora piše i da je A2A ulaskom u EPCG sa 40 odsto vlasništva, ujedno dobila i trku za izgradnju 4 hidroelektrane u Crnoj Gori, kao i da je odbijanjem ponude grčkog konzorcijuma, koji je ponudio znatno veći iznos za otkup akcija EPCG od A2A, nanijete štete “energetskim kompanijama u Crnoj Gori, samim građanima, i državi”

Smeta im što se Berluskoni druži sa diktatorima

Formalni zahtjev senatora oblik je kontrole koju parlament vrši nad radom vlade, regulisan italijanskim zakonom, koji predviđa da je italijanska vlada obavezna da na nju odgovori.

"Zabrinjavajuće je konstatovati koje odnose, i u kom broju, predsjednik vlade Berluskoni održava sa raznim diktatorima i autokratima širom svijeta, od Gadafija do kazahstanskog Nazarbajeva, preko vjernog prijatelja Putina...", pišu italijanski senatori u zahtjevu da se obrazlože navodi o energetskoj prevari u Crnoj Gori, u koju su, prema navodima crnogorske opozicije, umiješani italijanski premijer i kompanije sa državnim udjelom u vlasništvu.

"Prilično diskutabilna osoba"

U pismu dvojice senatora navodi se kako se Berluskoni prije dvije godine susreo sa tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, za kojeg italijanski senatori pišu da je “prilično diskutabilna osoba”, te kako su stavljena dva potpisa na dokumenta koja propisuju italijanska ulaganja od pet milijardi eura, a u koja su uključeni A2A i Terna. Senatori navode i kako je Berluskoni nakon susreta sa Đukanovićem izjavio kako će “Crnu Goru učiniti velikom”.

Između ostalog u pismu italijanskih senatora piše i da je A2A ulaskom u EPCG sa 40 odsto vlasništva, ujedno dobila i trku za izgradnju 4 hidroelektrane u Crnoj Gori, kao i da je odbijanjem ponude grčkog konzorcijuma, koji je ponudio znatno veći iznos za otkup akcija EPCG od A2A, nanijete štete “energetskim kompanijama u Crnoj Gori, samim građanima, i državi”.

Bonus video: