U FEP-u formiraju novi sindikat

U FEP-u radi 174 radnika i oni su od 27. decembra prošle godine protestovali zbog neisplaćenih zarada, nepovezivanja radnog staža, pokretanja proizvodnje i rješavanja tehnološkog viška.
58 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.03.2011. 13:01h

U plužinskoj Fabrici elektroda u toku je formiranje novog Sindikata koji će djelovati pri Uniji slobodnih sindikata jer je većina radnika nezadovoljna djelovanjem prethodnog Sindikata i nepružanjem podrške kako od strane Saveza Sindikata Crne Gore (SSCG), kome su do sada pripadali, tako i od strane Unije, čije članstvo sada žele.

"Pošto je Aleksandar Vukosavljević, dosadašnji predsjednik Sindikata, izabran u Odbor direktora, njemu po automatizmu prestaje članstvo u Sindikatu tako da moramo birati novo rukovodstvo. Dali smo mogućnost radnicima da se izjasne kom Sindikatu žele da pripadnu i za sada se 105 radnika izjasnio da želi da se formira sindikat koji bi pripadao Uniji, dok se za sindikat pri SSCG nije izjasnio niko. Do ponedjeljka je rok za izjašnjavanje radnika, a u utorak je zakazana osnivačka Skupština drugog sindikata na kojoj će biti izabran predsjednik kao i svi organi, izvršni i nadzorni Odbor, Skupština“ kazao je Milinko Pejović predstavnik zaposlenih.

U FEP-u radi 174 radnika i oni su od 27. decembra prošle godine protestovali zbog neisplaćenih zarada, nepovezivanja radnog staža, pokretanja proizvodnje i rješavanja tehnološkog viška.

Kupovinom oko 35 odsto akcija od Atlas mont fonda Vlada je postala najveći pojedinačni vlasnik preduzeća koje je osnovano 1985. godine.

Čekaju ispunjenje zahtjeva

Prilikom posjete Plužinama predsjednik Vlade Igor Lukšić je obećao radnicima isplatu dvije zarade kao i dijela novca za pokretanje proizvodnje, što je i ispunjeno. Sada se radnicima duguje 20 plata i svi se nadaju da će proizvodnja, koja je obustavljena 9. septembra prošle godine, uskoro ponovo početi.

"Prekinuli smo sa protestima i nadamo se da će ubrzo biti ispunjeni i ostali naši zahtjevi, da će premijer Lukšić i njegovi saradnici imati sluha za zahtjeve većine radnika za novim kadrovima, da neće dozvoliti da se nagrađuju kadrovi iz Atlas mont fonda koji su doveli fabriku na ivicu opstanka a radnike i njihove porodice na ulicu, bez plata i mogućnosti da makar pristojno prežive, da će cijeniti rad i rezultate i vrednovati uspjehe ljudi koji će da vode kompaniju u budućnosti“ kazao je Pejović.

On je kazao da radnici zahtjevaju da im se rokovi za ispunjenje njihovih zahtjeva, koji se odnose na isplatu preostalih 20 plata, povezivanje radnog staža i isplatu radnika koji budu proglašeni tehnološkim viškom po Kolektivnom ugovoru, dostave u pisanom obliku.

„Nadamo se od Lukšića, koji nam je izašao u susret i ispunio obećanje o isplati dvije zarade i obezbjeđenju sredstava za pokretanje proizvodnje i dijela dobavljača u prvoj tranši, da će uvažiti i ostale naše zahtjeve i pratiti njihovu realizaciju“ kazao je Pejović.

Od 174 radnika višak oko 70

Prema njegovim riječima na zboru radnika zaposleni su insistirali na preciznim rokovima ispunjenja zahtjeva i početka proizvodnje.

"Insistirali smo na rokovima za pokretanje proizvodnje. Na žalost niko od direktora i menadžemnta nije bio prisutan da bi nam pružio prave informacije osim direktora proizvodnje Dragana Ružića. Radi se na uslovima za stvaranje ambijenta za pokretanje proizvodnje. Nadamo se da će Upravni Odbor u što kraćem roku, prilikom izbora menadžmenta i izvršnog direktora koje će uslijediti tokom naredne sedmice, imati preciznije rokove. Radnici su razočarani nedolaskom izvršnog direktora ni na jedan zbor i njegovom opstrukcijom“ kazao je Pejović i dodao da su zaposleni upoznati i sa postavljanjem prof.dr Radenka Pejovića za predsjednika Upravnog odbora.

Od 174 radnika višak je njih oko 70 a za sada se za odlazak iz preduzeća po otpremninama od 8.500 eura prijavilo njih 45.

Bonus video: