Dakićevci na ivici incidenta, policija privela radnika

Tokom protesnog skupa došlo je do žestoke verbalne polemike među bivšim radnicima Dakića.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 13:47h

Jednočasovni protest nekoliko stotina bivših radnika „Radoja Dakića“, pred zgradom Vlade, protekao je na ivici incidenta koji je izbjegnut najviše zahvaljujući prisebnosti predstavnika Koordinacionog odbora povjerilaca bivše fabrike mašina.

Uoči početka protesta policija je privela bivšeg radnika V.R. koji nije želio da posluša zahtjev uniformisanih lica koji su obezbjeđivali skup i za nekoliko koraka se vrati nazad već je insistirao da na trotoaru stoji na mjestu na kojem je prethodno stao.

Tokom protesnog skupa došlo je do žestoke verbalne polemike među bivšim radnicima Dakića među kojima su jedni insistirali da se u potpunosti isplati skoro 40 miliona eura prema izvršnim sudskim presudama za 1.700 ljudi, dok je manji broj prisutnih zbog nezavidne materijalne situacije u kojoj su se našli tražio da se prihvati ponuda domaćeg konzorcijuma šest kompanija i pristanu na prodaju 199.750 kvadrata zemljišta za 27 miliona eura.

Prihvatanje ponude domaćih investitora za bivše radnike značilo bi odricanje od izvršnih sudskih presuda kao i oko 7 miliona eura kamata zbog blagovremeno neisplaćenog dugovanja za 77 mjesečnih zarada.

"U krizi sam. Dugujem 5000 eura uzetih pod kamatu i 3000 eura za neplaćenu struju. Prema tome ko mi dođe da mi isključi struju sklon sam da ga ubijem i idem u Kazneno popravni dom u Spuž jer nemam drugog izlaza. Molim Vladu i sve one koji mogu pomoći da spase radnike Radoja Dakića.

"Meni bi najlakše bilo danas da se objesim u ovaj park ovdje (preko puta), ali bih ostavio probleme u kući. Molim da se ovo riješi, pa i na štetu našu", rekao je na protestu bivši radnik Veselin Veso Milošević, ali je to izazvalo revolt kod velikog broja drugih radnika.

U posljednjih pet godina 60 naših kolega je umrlo, a tri su izvršila samuobistvo. Prema tome meni bi najlakše bilo danas da se objesim u ovaj park ovdje (preko puta), ali bih ostavio probleme u kući. Molim da se ovo riješi, pa i na štetu našu", rekao je na protestu bivši radnik Veselin Veso Milošević, ali je to izazvalo revolt kod velikog broja drugih radnika koji ostaju dosljedni u stavu da se ne odreknu sudski dodijeljenih kamata.

Strasti je smirio predsjednik Koordinacionog odbora Milan Vukčević koji je rekao da kolegu Miloševića u potpunosti razumije, te da se on „ukoliko to želi može odreći polovine svojih para“.

"Ko god želi može ustupiti svoje potraživanje. Ima ljudi koji mnogo teže žive nego ti", odgovorio je Vukčević.

Bivši predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca radnik Milutin Dragaš saopštio je da mu je tri godine zbog neplaćanja računa bila ukinuta struja te da mu taj dug niko nije htio oprostiti.

"Neću ni ja nikome da opraštam ništa", istakao je Dragaš koji je prošle godine dva dana proveo u zatvoru jer nije mogao platiti 65 eura kazne za saobraćajni prekršaj.