U Luci Bar toče iz bidona, Vodovod upozorava na moguću zarazu

"Luka će biti isključena sa naše mreže dok ne izmiri dug”, rekao je Gojko Šušter, direktor barskog Vodovoda.On je ponovio stav da Luka Bar godinama ostvaruje ekstraprofit preprodajući brodovima vodu po mnogo višoj cijeni.
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 17:59h

“U reagovanju na isključenje sa vodovodne mreže zbog neplaćenog duga od 330.000 eura, objavljenom u subotu u 'Vijestima', uprava AD Luka Bar nije demantovala apsolutno nijednu činjenicu koju smo mi naveli u argumentaciji svog poteza. Luka će biti isključena sa naše mreže dok ne izmiri dug”, rekao je Gojko Šušter, direktor barskog Vodovoda.

On je ponovio stav da Luka Bar godinama ostvaruje ekstraprofit preprodajući brodovima vodu po mnogo višoj cijeni od one po kojoj je kupuje od Vodovoda, te da je Luka imala stalni prioritet u vodosnabdijevanju „uz depresirane cijene“. Direktor Vodovoda tvrdi da su njegovi službenici do sada bili maksimalno angažovani u eliminaciji tehničkih gubitaka vode unutar luke, “iako to nije njihova obaveza“, te da su Luci Bar napravili i program tih intervencija.

“Podsjećam da su AD Luka Bar i Vodovod 12. januara 1999. sklopili ugovor po kojem je prenijeto pravo vlasništva na vodovodnom kraku Zaljevo-Luka shodno ulaganjima Luke. Mi smo im sa naše strane to isplatili kroz nižu cijenu vode, mislim da je taj iznos na ovaj način bio potpuno izmiren za tri godine”, kazao je Šušter, naglašavajući da Vodovod „zaista ne zanima“ što je od bivše jedinstvene luke napravljeno pet preduzeća.

Nema komentara iz Luke Bar

U AD Luka Bar nijesu bili mnogo raspoloženi da komentarišu konsekvence aktuelnog spora sa barskim Vodovodom.

“Voda za piće rješava se iz bidona, nama je za rad bitna tehnička voda”, saopšteno je kratko „Vijestima“ u upravi Luke na pitanje kako rade u “bezvodnom režimu“.

Iako je stacionirano na lučkom gatu V, koji je, takođe, pod udarom restrikcija vodovoda, AD Barska plovidba za sada ne trpi posljedice sukoba između dva preduzeća.

Iz Vodovoda su ranije barsku brodarsku kompaniju opisali kao redovnog i urednog platišu utrošene vode.

“U dogovoru sa Vodovodom i Lukom, puštena nam je voda u trajanju od tri sata, tako da smo obavili normalno punjenje brodskih tankova feribota. U krajnjem, mi bismo vodu za feribot mogli tankovati i u Italiji, jer je ista cijena. No, u ovoj situaciji smo zaista brzo postigli sporazum sa obje strane, nema potrebe da trpimo mi kao strana koja redovno ispunjava svoje obaveze”, rečeno je “Vijestima” u menadžmentu barskog brodara.

Iako je stacionirana na lučkom gatu V, koji je pod udarom restrikcija, “Barska plovidba” za sada ne trpi posljedice sukoba između dva preduzeća. Voda se pušta tri sata, dovoljno da se feriboti napune

Šušter: Voda iz bunara opasna

Luka Bar u normalnim uslovima ne može biti bez vode iz gradskog vodovoda, pa ne stoji da mogu nabavljati vodu mimo nas. Opština nam je prenijela ovlašćenje da isključimo svakog potrošača sa mreže ako se priključi na drugi izvor.

Iz higijensko-epidemioloških razloga ne smije se miješati voda iz tehnčkih izvora sa postojećim cjevovodima, takvo dvojno vodosnabdijevanje bez posebno odvojenih cjevovoda nosi izuzetan rizik od izbijanja zaraza”, upozorio je Šušter upravu Luke Bar koja je ranije najavila kako nema namjeru da bilo koga u Vodovodu moli, već da pitanje vodosnabdijevanja mogu riješiti sami.

Galerija

Bonus video: