ZZCG: Poslodavci će u 2011. zaposliti više od 11.000 radnika

Tri primorske opštine, Budva, Herceg Novi i Tivat, učestvuju sa 44 odsto u očekivanom rastu zaposlenosti, dok će osam njih na sjeveru doprinijeti sa oko tri odsto
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 14:43h

Poslodavci u Crnoj Gori planiraju da u ovoj godini zaposle preko 11.000 radnika, 29 odsto više u odnosu na prošlu, pokazala je anketa Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

"To je međutim daleko od rekordne 2008. godine, kada je zaposleno 18.000 osoba. Kako dolaze poslije dvije godine krize, podaci za ovu mogu se protumačiti kao blagi oporavak i postepeno vraćanje optimizma da je najgore prošlo", navodi se u zaključcima ankete u kojoj je učestvovalo 1.470 poslodavaca.

Posmatrano po djelatnostima, može se govoriti o nastavljanju trenda posljednjih godina kada su hoteli i restorani, kao i trgovina predstavljali glavne izvore zapošljavanja sa približno jednakim učešćem. Anketa je međutim pokazala da bi i u tim djelatnostiam ove godine trebalo očekivati određene razlike.

"Daleko ispred svih i dalje su hoteli i restorani sa 33 odsto učešća u novim radnim mjestima. Trgovina je pala na skromnih 11 odsto, tako da zauzima treće mjesto i nalazi se iza prerađivačke industrije sa 12 odsto. Sa približno istim procentom planiranog povećanja je saobraćaj”, precizirali su iz ZZZCG.

Te četiri djelatnosti činiće ove godine, kako su dodali, 66 odsto planirane tražnje radne snage.

Posmatrano po opštinama i regionima, anketa je pokazala da postoje ogromne razlike u smislu dalje koncentracije zapošljavanja u nekoliko razvijenih opština, kao i praktično odsustvo zapošljavanja u nekoliko nerazvijenih gradova na sjeveru.

"Tri primorske opštine, Budva, Herceg Novi i Tivat, učestvuju sa 44 odsto u očekivanom rastu zaposlenosti, dok će osam njih na sjeveru doprinijeti sa oko tri odsto”, rekli su iz Zavoda.

Iz Zavoda su konstatovali da poslodavci ne predviđaju velike sezonske oscilacije u zapošljavanju. Učešće hotela i restorana u planiranom povećanju još je veće i iznosi 43 odsto. Slijedi poljoprivreda sa učešćem od 14 odsto, trgovina sa 10 i saobraćaj i veze sa 8 odsto.

Značajan broj poslodavaca opterećen viškom radnika

Od ukupno 1.470 anketiranih poslodavaca, među kojima su i neka velika preduzeća, njih 18 odsto reklo je da ima višak radne snage.

“To je jedan odsto više nego u 2009. godini, a skoro deset odsto u odnosu na 2008”, rekli su iz Zavoda.

Ti podaci, kako su dodali, potvrđuju da je u prošloj godini bila izražena kriza zapošljavanja, odnosno da je i dalje značajan broj poslodavaca opterećen viškovima zaposlenih.

Anketa sprovedena u novembru u svim opštinama u Crnoj Gori pokazala je da je situacija na tržištu rada i dalje složena i kompleksna.

Raste broj nezaposlenih visokoobrazovanih kadrova

“Strukturni debalansi između ponude i tražnje radne snage ne samo da se ne smanjuju, već se povećavaju i usložnjavaju. Upisna politika se sporo mijenja i nezaposlenost dobija nove dimenzije i karakteristike, od kojih je najnepovoljnije to da ubrzano raste nezaposlenost visokoobrazovanih”, smatraju u Zavodu.

Ekonomska kriza negativno je uticala na zapošljavanje, tražnja za radnom snagom je mala i sporo se oporavlja, a problemi preduzeća doveli su do otpuštanja radne snage.

“To je skupa rezultiralo u smanjenje ukupne zaposlenosti za oko 15.000”, rekli su iz ZZZCG.

Analizirajući cjelokupnu anketu, povećanje zaposlenosti predstavlja najveći razvojni izazov Crne Gore na kraći i duži rok.

“Zbog toga je nužno da problematika i rast zaposlenosti dobiju još više na aktuelnosti i postanu prioritet prvog reda, u strategiji razvoja, ekonomskoj politici i drugim mjerama, aktivnostima i reformama”, poručili su iz Zavoda.

Oni su dodali da će se, zbog činjenice da jedan broj većih preduzeća u državnom vlasništvu nije prošao proces prestrukturiranja, Crna Gora u budućnosti suočavati sa problemom viškova radne snage, posebno starijih i teško zapošljivih radnika.

Anketom je, kako tvrde iz Zavoda, pokrivena respektabilna grupa aktivnih poslodavaca, kod kojih radi oko 50 odsto ukupno zaposlenih u Crnoj Gori.

Bonus video: