Ostali u Konjuhe da prave komovski sir

"Preduzeće “Eko Komovi Co” nastalo je 2008. godine. Na površini od oko 100 kvadrata preduzeće posjeduje pogon za preradu 600 litara mlijeka.
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 08:25h

Preduzeće “Eko Komovi Co” već nekoliko godina proizvodi komovski sir u malom proizvodnom pogonu koji se nalazi u selu Konjuhe, ispod vrhova Komova, u andrijevičkoj opštini.

Direktorica firme Branka Ivanović, kazala je “Vijestima” da je preduzeće vlasnistvo šest suosnivača, farmera, koji su odlučili da ostanu i žive ispod vrhova Komova.

"Preduzeće “Eko Komovi Co” nastalo je 2008. godine. Na površini od oko 100 kvadrata preduzeće posjeduje pogon za preradu 600 litara mlijeka.

Pogon je nastao kao zajednička investicija UN FAO - Projekta za razvoj stočarstva na sjeveru Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede, Opštine Andrijevica i lokalnih farmera" navela je Ivanovićeva, koja se ovih dana priprema za predstojeći Sajam u Budvi.

Uz Ivanovićevu pet preduzimljivih farmera – suvlasnika preduzeća su Nebojša Babović, Raič Jevrić, Vučelja Vučeljić, Dalibor Vesković i Radovan Babović.

Komovski sir dobija se preradom mlijeka sa planinskih pašnjaka Komova, a proizvodi se od kravljeg, ovčjeg ili miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka.

Ivanović je kazala da sir proizvode zahvaljujući tradiciji, iskustvu i znanju, prema receptu starih majstora, a uz savremenu tehnološku opremu i visoke higijenske standarde.

Proizvodnje sira traje preko dva mjeseca

Sama tehnologija proizvodnje sira nije baš jednostavna i traje više od dva mjeseca.

"Poslije sirenja mlijeka dobijena masa se cijedi i stavlja u presu gdje treba da odstoji oko jedan sat. Tako iscijeđena sirna masa zove se baskija. Ona se siječe na krupne kocke i ostavlja tako da zri jedan do dva dana. Nakon toga, kocke se sijeku na tanke listove i stavljaju u korpu od pletenog pruća i spuštaju u vreli zasićeni rastvor. Na taj način ova smjesa postaje tijesto sa potpuno novim karakteristikama: dobija žućkastu boju i izuzetnu elastičnost. Jedno malo parče ove smjese može se razvući kao konac. Tada se tijesto mijesi, slično kao kada se pravi hljeb, pri čemu se soli".

"Dva odsto soli ide direktno u masu, i taj postupak se zove suvo soljenje. Posle oblikovanja i stavljanja u kalup, buše se rupe kroz koje se istisne vazduh. Nakon toga se ostavlja u kalupima da odstoji nekoliko dana. Sljedećih 15-tak dana dobijene sirne pogače se okreću na svakih jedan do dva dana, pri čemu se ponovo sole. Nakon toga uz stalan nadzor i održavanje, sir zri još dva mjeseca. Tako dobijen sir je pravi kačkavalj, punomasan, sa jakom korom, veoma dugotrajan i ukusan" navela je Ivanović.

Bonus video: