Vlada odbila 6 konsultanata za istraživanje podmorja

Ministarstvo ekonomije Crne Gore nije prihvatilo nijednu od šest konsultantskih ponuda vezanih za tender za istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2011. 12:58h

"Nijedna ponuda nije odgovarala postavljenim uslovima. Tražimo pravne firme koje se bave apstrim /upstream/ biznisom, odnosno koje imaju velike reference u istraživanju nafte i gasa", rekao je u telefonskom razgovoru za hrvatski portal Banka magazin pomoćnik ministra ekonomije Crne Gore, Vladan Dubljević, prenosi MIna business.

Od šest kompanija čije su ponude odbijene dvije su bile iz Srbije, a jedna iz Crne Gore. Ponuda iz Hrvatske nije bilo.

"Teško je očekivati ponudu iz Hrvatske, to bi trebala biti kompanija koja je odradila slične poslove u matičnoj zemlji i koja ima iskustva", rekao je Dubljević i dodao da će taj posao najvjerovatnije dobiti neka britanska ili norveška kompanija.

Trajanje Ugovora o koncesiji za proizvodnju koji uključuje i fazu istraživanja, verifikacije, razvoja i proizvodnje je 30 godina, sa mogućnošću produžetka za period koji je jednak polovini trajanja faze proizvodnje

Osoba u Crnoj Gori upućena u ta događanja navodi da se traže konsultanti koji će "napisati predlog ugovora o davanju koncesija".

"Ljudi za tehnički, naftni dio već postoje", kazao je izvor Banke magazin.

Dubljević očekuje da će do kraja godine Vlada potpisati ugovor ne samo sa konsultantom, već i sa koncesionarom, odnosno naftnom kompanijom koja će u vodama Crne Gore tražiti naftu i plin.

Rok za pokazivanje zainteresovanosti je istekao, a nakon što se pojavila informacija kako je 15 firmi zainteresovano za taj posao, u posljednjem trenutku pismo namjere je poslao i Kobalt Internešenel Enerdži /Cobalt International Energy/, pa je sada ukupno 16 kompanija, među kojima i hrvatska Ina.

Prema neslužbenim podacima Crne Gore, u području koje se nudi za istraživanje moglo bi se nalaziti sedam milijardi barela nafte i 425 milijardi kubnih metara plina.

Među kompanijama koje su pismom pokazale interes za istraživanje nalaze se srbijanski Nis, u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, norveški Statoil, italijanski Edison i francuski Total i ruski Novatek.

Pisma su dostavile i četiri britanske kompanije - Sterlin Energy PLC, Premieroil, Northern Petroleum i Geopartners, italijanski Eni, američki HESS Corporation, mađarski TDE Services, grčki Hellenic Petroleum, kao i grčko-britanski konzorcijum Trajan Oil&Gas-Energian Oil&Gas.

Trajanje Ugovora o koncesiji za proizvodnju koji uključuje i fazu istraživanja, verifikacije, razvoja i proizvodnje je 30 godina, sa mogućnošću produžetka za period koji je jednak polovini trajanja faze proizvodnje. Trajanje ugovora o koncesiji za istraživanje koji omogućava izvođenje svih vrsta geološkog, geofizičkog istraživanja, osim bušenja, je dvije godine.

Bonus video: