Željezarci: Krenulo je u Libiji, Egiptu, pa neka i nas taj talas zahvati

"Neka se i u Crnoj Gori nađe neki Gadafi koji će pobiti 400 željezaraca i tako riješiti tehnološki višak, jer se mi više nećemo dati bez neke“ poručio Vučinić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 12:48h

Danas u podne okupljanjem na fabričkom trgu ispred čuvenog zamajca počeo je štrajk nikšićkih željezaraca, radnika Radventa i Tehnostila i neće prestati, kako je poručeno, sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune jer im je više dosta "polovnih rješenja i neispunjenih obećanja".

"Krenulo je u Libiji, Egiptu, pa neka i nas taj talas zahvati, pa neka se i u Crnoj Gori nađe neki Gadafi koji će pobiti 400 željezaraca i tako riješiti tehnološki višak, jer se mi više nećemo dati bez neke“ poručio je predsjednik Sindikata nikšićkih metalurga Janko Vučinić i dodao da ako Vlada neće od MNSS-a da traži svoje radnici hoće ono što im se duguje.

On je ponovio da radnici od MNSS traže isplatu zaostalih plata, pokretanje proizvodnje, socijalni program za koji će poslodavac imati novca, kao i isplatu dugovanja radnicima koji su ljetos prilikom ugradnje nove peći obavljali dodatne poslove.

Ukoliko se to ne dogodi preostaje samo, poručio je Vučinić, raskidanja ugovora sa MNSS-om.

Ugovor se, kako je kazao, može raskinuti na dva načina – preko mađunarodnog arbitražnog suda, što zaposlenima ne odgovara jer postupak predugo traje, ali potraživanjem dugovanja preko Privrednog suda što bi podrazumijevalo uvođenje reorganizovanog stečaka koji bi za radnike bio prihvatljiv ukoliko bi svi zaposleni ostali, Vlada preuzela rješavanje socijalnog programa, a radnici izmjenom Zakona o penzionisanju stekli uslov da se penzionišu.

"Za nas je prihvatljiv socijalni program koji je predložio poslodavac i koji iznosi 17.000 eura prosječno ali za koji poslodavac nema novca. Ako se sa Vladom ne dogovorimo oko socijalnog programa kojim bi se radnici Željezare, posebno oni koji su pri kraju radnog vijeka, zbrinuli na pravi način, ne preostaje nam ništa drugo nego ulični protesti pa neka se zakotrlja ispred zamajca. Tražićemo smjenu onih koji neće ili ne znaju a mi ćemo pokušati da dovedemo druge“ poručio je Vučinić.

Što prije otvoriti narodne kuhinje

Predsjednik Sindikata Radventa Slavko Jauković pozvao je predsjednika opštine Nikšić Nebojšu Radojičića da pozove ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića da u Nikšiću što prije otvore narodne kuhinje.

"Previše je gladnih u ovom gradu a mi smo jedni od tih jer pet mjeseci nijesmo primali platu. Premijer Igor Lukšić nam je, kada je dolazio u Nikšić, obećao rješenje situacije za 15 dana. Prošlo je i 20 dana a od rješenja nema ništa. Zato neka što prije ovo rješavaju da sa porodicama ne bi dolazili u Podgoricu“ poručio je Jauković i dodao da su radnici Radventa zajedno sa željezarcima jer njima bez Željezare nema spasa.

Novo okupljanje radnika zakazano je za petak u podne do kada bi, kako je rekao Vučinić, trebalo da od Vlade dobiju konkretne odgovore. Ako se to ne desi najvjerovatnije im predstoji ulica.

"Ako izađemo preko ove kapšije više se nećemo vraćati na isto. Nema više govora i praznih obećanja. Hoćemo samo konkretna rješenja. Ako ne mogu da ispune naše zahtjeve eto nas na ulicu. Neka pobiju nas stotinu, makar će ostati 1.500 porodica da živi“ poručio je Mirjačić.

Radnici će štrajkovati na svojim radnim mjestima uz održavanje procesa minimuma rada kako ne bi došlo do havarije postrojenja ili ugrozili ljudske živote, dok će IO Sindikata biti u stalnom zasjedanju.

Novo okupljanje radnika zakazano je za petak u podne do kada bi, kako je rekao Vučinić, trebalo da od Vlade dobiju konkretne odgovore. Ako se to ne desi najvjerovatnije im predstoji ulica.

Galerija

Bonus video: