Prodata fabrika "Mladost" u Trpezima, novi vlasnik ima nove planove

Novi vlasnik je Hafiz Novalić, vlasnik i direktor preduzeća ’’Elektron’’ iz Berana, koji je fabriku platio 52.150 eura.
109 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika Mladost, Foto: Arhiva Vijesti
Fabrika Mladost, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.02.2011. 17:57h

Novi vlasnik Fabrike tepiha u stečaju ’’Mladost’’, koja se nalazi u Trpezima kod Berana, a koja ne radi više od deceniju i po, od juče je Hafiz Novalić, vlasnik i direktor preduzeća ’’Elektron’’ iz Berana.

Prodaji cjelokupne imovine fabrike prethodio je tender, na kojem se javilo nekoliko ponuđača, od kojih je kao najpovoljniji, u Privrednom sudu u Bijelom Polju, izabran Novalić.

On je kupio svu pokretnu i nepokretnu imovinu te firme za 52.150 eura.

Naredne srijede, treba da uslijedi potpisivanje kupoprodajnog ugovora.

Kako je rekao Novalić, on kao novi vlasnik nema nikakve obaveze prema bivšim radnicima, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih.

“Fabriku sam kupio iz sopstvenih sredstava, nijesam se zaduživao kod banaka. U roku od najviše mjesec dana, ekipe stručnjaka obići će objekat i kompletno područje Petnjice i Police, kako bi savjetovali šta je najrentabilnije da se proizvodi u tom pogonu.

Kako se radi o poljoprivredno – stočarskom području, planiram otvaranje mini mljekare, odnosno fabrike za proizvodnju sira, kajmaka, zatim sokova, čajeva i ljekobilja.

Tokom dvadesetogodišnjeg rada kroz firmu ’’Elektron’’ razvio sam lanac trgovine u Beranama i još nekoliko gradova u Crnoj Gori, pa će ti proizvodi biti plasirani na domaćem tržištu”, kazao je Novalić.

On napominje da je zajedno sa imovinom kupio i opremu, odnosno mašine za tkanje ručno čvorovanih tepiha, koje su u tako lošem stanju da će završiti u ’’staro gvožđe”.

Radnu snagu, kako najavljuje Novalić, neće tražiti dalje od područja Petnjice i Police, dok stručni visokoškolski kadar ima u svojoj kući, njegovi sinovi i snahe su diplomirani pravnici i ekonomisti.

Zaposliće i usko stručni tim za pomenutu proizvodnju, a fabrika će se i dalje zvati ’’Mladost’’.

Novalić je dodao da je kupovinom fabrike tepiha, postao vlasnik oko 2.000 kvadrata zemljišta i poslovnog prostora od 740 kvadrata.

Fabrika ručno čvorovanih tepiha ’’Mladost’’, svojevremeno je zapošljavala oko 250 radnika, a zatvorena je prije više od deceniju i po.

U nekoliko navrata, raspisivani su tenderi za prodaju imovine kompanije, ali do sada nije bilo zainteresovanih kupaca.

Minulih nekoliko godina, bilo je riječi da bi se u tim pogonima mogla organizovati izrada stolarije, međutim, bivši radnici i stanovništvo se nije slagalo sa tim predlozima, već su tražili da se na tom području otvori pogon za proizvodnju i preradu poljoprivrednih dobara.

Bonus video: