Željezarci u utorak počinju štrajk

Ako izostane pomoć države, mi ćemo se iz fabričkog kruga preseliti na ulicu" poručio je predsjednik Sindikata nikšićkih metalurga.
89 pregleda 0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Janko Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.02.2011. 17:14h

Predsjednik Sindikaza Željezare Janko Vučinić kazao je “Vijestima” da su prethodne nedjelje razgovarali sa izvršnim direktorom Leslavom Kvasikom koji im je ponudio da do 15. marta polovini radnika uplati novembarsku zaradu a nedjelju kasnije drugoj polovini zaposlenih, ali da su oni tu ponudu odbili.

"Ponuda je za nas neprihvatljiva, jer mi ne odustajemo od zahtjeva koje smo im uputili prethodne nedjelje, a to je isplata tri zaostale plate, regresa, kao i dugovanje iz 2008. godine na ime stambenih potreba.

Takođe, tražimo da se radnicima isplate zarade za dodatne poslove koje su radili u toku ljeta kao i da proizvodnja bude u kontinuitetu, jer je ovo što sada imamo samo privid rada.

Kako smo i najavili, štrajk počinje u utorak u podne, ali ćemo obavljati minimum procesa rada kako ne bi ugrozili eventualno ugovorene poslove i ljudske živote" kazao je Vučinić.

On je ponovio da je, ukoliko poslodavac ne ispuni njihove zahtjeve, neminovan raskid ugovora.

"Ako se poslodavac ogluši o naše zahtjeve, bićemo prinuđeni da se obratimo Privrednom sudu, što bi dovelo do reprogramiranog stečaja koji bi značio zadržavanje svih zaposlenih i uključivanje države u rješavanje trenutne situacije.

Ako izostane pomoć države, mi ćemo se iz fabričkog kruga preseliti na ulicu" poručio je predsjednik Sindikata nikšićkih metalurga.

Radnici će štrakovati na njihovim radnim mjestima a svakodnevno će se okupljati ili na fabričkom trgu ili u upravnoj zgradi što zavisi od vremenskih uslova gdje će sindikat zaposlene obavještavati o eventualnim promjenama.

Sa nikšićkim metalurzima štrajkovaće i radnici Radventa, njih 180 kojima upravlja isti vlasnik firma MNSS, kao i oko 90 radnika Tehnostila najstarijeg pogona Željezare.

Ponuda Kvasika za nas je neprihvatljiva jer ne odustajemo od zahtjeva koje smo im uputili prethodne nedjelje, a to je isplata tri zaostale plate, regresa, kao i dugovanje iz 2008. godine na ime stambenih potreba, rekao je Janko Vučinić

Bonus video: