Vještački dižu cijenu struje za 10 odsto

RAE je oduzimao i dodavao tako da bi mjesečna naknada za korišćenje distributivne mreže, koja značajno opterećuje račune za struju, od aprila poskupjela za četvrtinu – sa sadašnjih 2,6 centi po kilovat-satu na 3,25 centi.
0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva Vijesti
struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.02.2011. 11:51h

Iako je Regulatorna agencija za energetiku umanjila prihod koji energetska preduzeća ubiraju preko računa za struju u odnosu na prošlogodišnji, ne znači da će cijena za domaćinstva ostati ista ili da se može vjerovati njihovoj prvoj projekciji da bi je samo blago povećali za oko tri odsto.

RAE je oduzimao i dodavao tako da bi mjesečna naknada za korišćenje distributivne mreže, koja značajno opterećuje račune za struju, od aprila poskupjela za četvrtinu – sa sadašnjih 2,6 centi po kilovat-satu na 3,25 centi.

To je računica na koju ukazuje povećanje povrata na sredstva Elektroprivredi i promjena maksimalnog opterećenja mreže koja cijenu mjesečnog angažovanja distributivnog kapaciteta (mjereno snagom) diže sa devet eura po kilovatu na 11,28 eura.

Taj skok od oko 25 odsto, pošto naknada za korišćenje distributivne mreže čini oko trećinu ukupne cijene struje, mogao bi izazvati poskupljenje za domaćinstva od osam do deset odsto, naročito ako se zna da će da izjednače cijene za potrošače na istom naponskom nivou, pošto je struja za malu privredu znatno skuplja nego domaćinstvima koja kilovat-sat plaćaju 7,4 centi.

Iz predloga RAE o prihodu za Elektroprenos vidi se blago povećanje naknade za korišćenje prenosne mreže.

Do poskupljenja od oko deset odsto za domaćinstva će doći, ako se prilikom određivanja cijena za sve potrošače drugačije ne kompenzuje značajna promjena za korišćenje distributivne mreže.

"Nije obrazloženo na osnovu čega je Agencija odredila da je prosječna maksimalna snaga kupaca u distributivnom sistemu značajno različita od 2010. i prihvatanjem vrijednosti od 415 umjesto 512 megavata cijena korišćenja distributivne mreže se u 2011. vještački povećava", primijetili su iz nevladinog sektora, nakon čega je RAE tu cijenu dodatno podigla u odnosu na kritikovani predlog, pozivajući se na uzeti prosjek iz energetskog bilansa.

Predstavnici nevladinog sektora Stevo Muk, Goran Đurović i Daliborka Uljarević zamjerili su regulatoru što sa lakoćom odbija primjedbe na bitne troškove energetskim preduzećima i ukazivali na greške u izvještajima RAE teške desetine miliona eura. Upozorili su tužbom, ako njihove primjedbe ne budu uvažene do konačne odluke o prihodu EPCG i Elektroprenosa, koji diktira buduće cijene.

Posebno nezakonitim smatra to što RAE odobrava EPCG da naplaćuje amortizaciju i povrat i po osnovu imovine od 494 miliona eura za koju nema dokaz o vlasništvu. Problematičnim naglašava i to što korekcije prihoda iz 2010. neće biti kalkulisane kroz cijene od aprila već tek 2012.

"Takav pristup nije u skladu sa usvojenim pravnim propisima i postoji mogućnost da se kroz nove metodologije isključi mogućnost povraćaja ovih sredstava". upozorio je Muk.

Bonus video: