Željezara, Radvent i Tehnostil od 1. marta u štrajk

Predsjednika Sindikata Janko Vučinić kazao je da radnici traže i kontinuiranu proizvodnju jer trenutna koja se obavlja više proizvodi gubitke.
0 komentar(a)
Zeljezara štrajk, Foto: Arhiva Vijesti
Zeljezara štrajk, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.02.2011. 09:48h

Nikšićki metalurzi u utorak, 1.marta, kreću sa novim štrajkom nezadovoljni pošto im još nijesu isplaćene tri zaostale zarade, regres za prošlu godinu, kao i dugovanje na ime stambenih sredstava za 2008. godinu.

Prema riječima predsjednika Sindikata Janka Vučinića radnici i Sindikat traže i kontinuiranu proizvodnju jer trenutna koja se obavlja više proizvodi gubitke.

Takođe traže i isplatu zarada za dodatne poslove koje su radnici obavljali ljetos, a odnose se na polaganje elektrokablova za peć kada se ugrađivala nova oprema, rušenja ozida peći i kazana, popisa, sakupljanja čeličnog otpada u fabričkom krugu.

Ukoliko štrajk ne bude dao željene rezultate radnici će biti prinušeni da dugovanja traže preko Privrednog suda što bi značilo uvođenje reprogramiranog stečaja.

Njima će se u štrajku priključiti i radnici Radventa i Tehnostila, nekadašnjih pogona Željezare, a sada posebnih akcionarski društava. Radventom gazduje MNSS, kao i Željezarom.

"Sadašnja proizvodnja u Čeličani se odvija sa prekidima jer se osnovne sirovine nabavljaju na "kašičicu" i takva proizvodnja stvara samo gubitke tako da je bolje prekinuti nego tako raditi. A mi tražimo samo kontinuiranu proizvodnju jer želimo da radimo i zarađujemo. Ukoliko štrajk ne bi dao očekivane rezultate, jer ne možemo štrajkovati dugo pošto su zaposleni bez plata, onda bi išli sa zahtjevom prema Privrednom sudu što bi značilo uvođenje reprogramiranog stečaja.

U tom slučaju očekujemo pomoć države, a ta pomoć bi se sastojala u pokretanju proizvodnje i socijalnom programu, što bi značilo i konačni raskid sa MNSS-om. Socijalni program koji je ponudilo poslovodstvo je jedna velika prevara jer ne vjerujem da će isplatiti novac koji su obećali. Prije dva dana su se konačno oglasili iz Ministarstva ekonomije da oni nijesu učestvovali u izradi tog socijalnog programa“ kazao je "Vijestima" Vučinić.

Ako izostane pomoć države štrajk sele u Podgoricu

Ukoliko, kako je kazao, izostane pomoć države u slučaju reprogramiranog stečaja metalurzi će morati da promijene mjesto okupljanja i iz Nikšića preseliće se za Podgoricu.

"Mjesto održavanja štrajka biće radni prostor a okupljaćemo se i na fabričkom trgu ispred zamajca ili u upravnoj zgradi, što zavisi od vremenskih prilika. Ta okupljanja imaće više informativni karakter gdje ćemo ljude obavještavati o eventualnim novitetima. Još uvijek se niko ne oglašava iz Vlade. Ako oni ne žele da traže da vlasnik Željezare položi 20 miliona eura na ime depozita za nove investicije, što su ugovorom utvrđene obaveze, mi ćemo da tražimo ono što je naše" poručio je predsjednik Sindikata nikšićkih metalurga.

Traže sastanak sa investitorom

Marko Mirjačić, predsjednik Sindikata Tehnostila, kazao je da su odlučili da se priključe željezarcima jer se situacija u njihovom preduzeću ne pomjera sa mrtve tačke.

"U preduzeću nema nikakvog napretka. Postoji samo nagovještaj od upravnika da postoji navodni investitor. Zato od njega zahtijevamo da se u toku ove sedmice sastanemo sa tim novim investitorom da vidimo njegove planove za Tehnostil. Tražimo da nam se isplate zaostale zarade za novembar, decembar i januar i da proizvodnja konačno počne" kazao je Mirjačić.

Bonus video: