Muškarci u Crnoj Gori bolje plaćeni od žena za isti posao

Podaci agencije za strateški marketing Ipsos pokazuju da oko 60 odsto građana i isto toliko poslodavaca smatra da su muškarci bolje plaćeni nego žene.
146 pregleda 0 komentar(a)
EVropski pokret, Foto: Luka Zeković
EVropski pokret, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2011. 18:32h

Muškarci su nosioci glavnih pozicija u svim sferama društva, a uzrok nižih zarada žena leži u njihovoj individualnoj, institucionalnoj i strukturalnoj diskriminaciji, jedan je od zaključaka istraživanja “Rodne razlike u ličnim prihodima i primanjima u Crnoj Gori”.

Istraživanje, koje je naručio NVO Evropski pokret u Crnoj Gori, pokazalo je da su prihodi žena za 14 odsto manji u odnosu na primanja muškaraca, te da je prosječna bruto plata muškarca u martu 2010. godine iznosila 740 eura, a žena 637 eura.

“Analize su pokazale da je pol, uz obrazovanje, jedan od najznačajnijih uzroka koji generišu razlike u platama. Činjenice da je životni vijek žena duži, da žene ranije idu u penziju od muškaraca, da često imaju porodične penzije i da imaju realno niže prihode - ukazuju na lošiji položaj žena u starijem životnom dobu”, saopšteno je juče na okruglom stolu.

Ocijenjeni jaz, kako su to zaključili u agenciji Ipsos, koja je tokom decembra prošle godine radila istraživanje za Pokret, u zaradama pokazuje da razlike nisu uzrokovane različitim karakteristikama žena i muškaraca, već različitim vrednovanjem.

“Uzroci nižih zarada žena leže u diskriminaciji za koju možemo reći da je individualna, institucionalna i strukturalna, odnosno sistematska”, saopšteno je juče.

Generalni sekretar Pokreta Momčilo Radulović ocijenio je da je diskriminacija žena veliki državni i društveni problem, u čije rješavanje treba da se uključe sve institucije sistema.

“Diskriminacija nad ženama često ostaje sakrivena. Zato želimo da ukažemo na taj problem i animiramo sve značajne faktore koji mogu uticati da se ovaj problem riješi”, kazao je Radulović.

Muškarci manje rade

Državni sekretar Igor Noveljić rekao je da će Ministarstvo finansija ubuduće biti partner u ovim stvarima, te da se problemi moraju rješavati.

“Smatram da su žene uvažene, ali sam svjestan da moramo koristiti uporedna iskustva i poštovati rezultat istraživanja. Na nama je da napravimo dobru osnovu koja nagrađuje sposobnost, a ne pol”, kazao je Saveljić.

Ispred Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Nikola Bertolini izrazio je zadovoljstvo jer je došlo do realizacije projekta koji je finansirala EU, naročito zato što “muškarci u Crnoj Gori manje rade od žena”.

“Muškarci manje rade i zbog toga treba i da budu manje plaćeni. Žene su u ovoj zemlji te koje rade više, ali u manje povoljnim uslovima”, kazao je on.

Njegova koleginica, Eva Herms, rekla je juče kako se ekonomska diskriminacija sa kojom se suočavaju žene u Crnoj Gori ne tiče samo plata, te da su žene diskriminisane i na drugim poljima.

“Tradicionalno, žene ne nasljeđuju imovinu. Veliki broj poslodavaca isključuje plaćanje prekovremenog rada, a smeta im kada žena ostane u drugom stanju. A za razliku od drugih zemalja, radnici se u Crnoj Gori teško odlučuju da idu na sud”, kazala je ona.

Zamjenica stalnog predstavnika UNDP-ja u Crnoj Gori Kristina Blokhus, primijetila je da se “tipičan ženski posao cijeni manje od tipičnog muškog posla”.

“Ciljeve koji se tiču rodne ravnopravnosti Crna Gora treba da postigne. Ovaj cilj stavlja naglasak na političkom učešću žena, i težnji dostizanja cifre od 30 odsto žena na nivoima parlamenta, kabineta i lokalnim nivoima do 2015. godine”, poručila je Blokhus.

Bonus video: