Milošević: Vlada ne planira da ukine PDV na hljeb i mlijeko

Povećanje od najmanje 20 odsto subvencija proizvođačima, naći će se sjutra na sjednici Komisije za ekonomsku politiku
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 17:11h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević rekao je da nema osnova da poskupi mlijeko, poručujući poljoprivrednim proizvođačima da će Ministarstvo preispitati politiku podrške mljekarskom sektoru, ako oni to urade samoinicijativno.

Milošević, koji je boravio u radnoj posjeti Pljevljima, najavio je povećanje od najmanje 20 odsto subvencija proizvođačima mlijeka, o čemu će se raspravljati sjutra na sjednici Komisije za ekonomsku politiku.

On je rekao da su subvencije mljekarskom sektoru jedne od najvećih u Evropi, te da se po tom osnovu godišnje isplati 1,5 miliona eura, a četiri miliona eura je ukupna podrška stočarstvu.

„Znamo da je hrana poskupjela, ali kada govorimo o cijeni mlijeka, ona će proizvođačima biti blizu 45 centi. Ne možemo da govorimo da je ta cijena mala i da proizvađači nemaju odgovarajuću cijenu, siguran sam da može biti i veća i naša ambicija je da povećamo subvencije za mlijeko, ali ne na ovaj način. Znamo da je slobodno formiranje cijena mlijeka, ali naše mlijeko ne može biti skuplje nego u okruženju”, rekao je Milošević koji je juče trebalo da održi i sastanak sa pljevaljskim proizvođačima mlijeka.

On je rekao da je podrška od Ministarstva proizvođačima 5,5 centi po litru, 2,5 centi mljekarama, a stočarima u Pljevljima dodatno isplaćuje pet centi po litru.

Milošević je kazao da će sa pekarima razgovarati na temu podrške kroz odlaganja njihovih obaveza koje imaju prema državi za poreze i doprinose i obaveze prema radnicima.

On je naveo da država u ovom momentu ne razmišlja o ukidanju PDV-a na hljeb i mlijeko zbog toga što proizvođači ribe, jaja traže smanjenje PDV-a sa 17 na sedam odsto.

„Sredinom juna će se Vlada opredijeliti koji su to proizvodi koji treba da imaju manju stopu ili nultu stopu poreza”, rekao je Milošević.

On je juče sa rukovodstvom pljevaljske opštine razgovarao o daljem razvoju poljoprivrede u opštini Pljevlja, naglasivši da je pljevaljska opština jedna od najvećih potencijala u poljoprivrednom razvoju u Crnoj Gori.

“Razgovorali smo o aktiviranju zemljoradničkih zadruga u Pljevljima koje posjeduju značajnu površinu zemljišta, kapacitete koji bi mogli da se stave u funkciju”, rekao je Milošević koji je juče održao sastanak sa inžinjerima i rukovodstvom Uprave za šume.

Ministar je kazao da u ovoj godini koncesije neće dobiti nijedan koncesionar koji ne bude izmirio obaveze iz prethodne godine, te da će biti preispitivanja poštovanja koncesionih ugovora. On je dodao da opština Pljevlja trpi veliku štetu što koncesionar “Vektra” ne siječe ugovorene količine drveta.

Bonus video: