Željezara nudi radnicima Radventa da u njoj zasnuju radni odnos

Ako i dalje naša situacija bude neizvjesna moraćemo preduzeti i neke radikalnije mjere“ kazao je predsjednik Sindikata Radventa Slavko Jauković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2011. 15:31h

Uprave Željezare je na oglednoj tabli istakla ponudu za radnike Radventa da raskinu ugovor u matičnoj firmi i isti zasnuju u Željezari.

U ponudi se ističe da se radnicima Radventa, firmi čiji je vlasnik isti kao i Željezare, firma MNSS, nudi zasnivanje radnog odnosa u cilju rješavanja situacije u tom preduzeću.

Radnici koji prihvate da zasnuju radni odnos u Željezari imaće zaradu onoliku kolika je bila poslednja plata u Radventu, a socijalni program koji je ponuđen nikšićkim metalurzima biće na raspolaganju i radnicima Radventa.

U ponudi, koja važi do 25. februara i koju je potpisao izvršni direktor Željezare Leslav Kvasik, stoji da će radnicima sve zaostale zarade isplatiti zajedno sa prvom platom koju prime radnici Željezare ali uz socijalni program koji treba da bude isplaćen početkom aprila.

„Stav Sindikata je da je ovakva ponuda poslovodstva uprave Željezare neozbiljna i neprihvatljiva posebno ako se ima u vidu da nam poslodavac nije uplaćivao platu pet mjeseci a sada nudi isplatu svih zaostalih zarada.

Na zboru koji je zakazan za ponedjeljak u devet sati donijećemo konačnu odluku povodom ove ponude, ali ćemo i odlučiti šta i kako dalje obzirom da nam ni jedan naš zahtjev, koji se odnosi na isplatu zarada, kontinuitet proizvodnje, izradu socijalnog programa i vraćanje matičnoj firmi Željezari, nije ispunjen.

Ako i dalje naša situacija bude neizvjesna moraćemo preduzeti i neke radikalnije mjere“ kazao je predsjednik Sindikata Radventa Slavko Jauković.

U Radventu radi 180 radnika trenutno je, prema riječima Jaukovića, uposleno njih tridesetak.

„I poslove koje sada obavljamo, a koji su minimalni, odrađujemo za firme van Željezare, jer nas Željezara bojkotuje, traži firme sa strane, a sve u cilju da nas likvidiraju“ kazao je Jauković.

Radnici Radventa u toku prošle godine protestovali su zajedno sa kolegama iz Željezare i Tehnostila a septembarsku i oktobarsku zaradu su dobili zahvaljujući Vladinoj pozajmici koju je dobio Sindikat Željezare nakon decembarskih protesta.

Direktor Željezare je više puta zamjerio Sindikatu što podržava radnike Radventa jer oni, kako su tvrdili, nijesu ista firma, a čak im je prilikom poslednjeg protesta zabranjeno da isti organizuju u krugu fabrike, ispred čuvenog zamajca, pa su radnici Radventa protestovali ispred upravne zgrade Željezare.

Iz uprave kazali da ima zainteresovanih za program, ali ne i koliko

Iz uprave Željezare nijesu željeli da kažu koliko se radnika prijavilo za socijalni program koji je poslodavac ponudio i za koji prijavljivanje traje do kraja mjeseca.

Kazali su samo da ima zainteresovanih radnika, ali ne i koliko.

Prema socijalnom programu koji je uprava ponudila, a sa kojim se Sindikat Željezare nije složio, podrazumijeva otpremnine u iznosu od osam do 24 hiljade eura, što zavisi od dužine staža.

Prosječna otpremnina iznosi 17 hiljada eura a u ponuđeni iznos su uključene i sve obaveze uprave prema zaposlenom, osim zarada.

Tim programom je predviđeno da Željezara plati osam hiljada eura, dok bi ostatak iznosa išao na “teret” Vlade.

Program koji je zasnovan na dobrovoljnoj osnovi ipak neće biti za sve dobrovoljan.

U njemu stoji da će uprava zatražiti od invalida rada i zaposlenih koji su tokom prošle godine imali više od 400 sati bolovanja da ponuđeno prihvate a njihove

otpremnine biće 20 odsto veće nego ostalim radnicima i iznosiće od 9,6 hilljada do 24 hiljade eura.

Predviđeno je da isplata otpremnina bila u periodu od 1 do 7 aprila.

Galerija

Bonus video: