Prva banka opet daje kredite, Drecunu se ljulja fotelja

Prva banka je dužna da do 30. aprila obezbijedi oko 13 miliona eura kapitala. Prvoj je, nakon više od dvije godine zabrane, omogućeno kreditiranje, ali kontrolisano
94 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Drecun, Foto: Boris Pejović
Predrag Drecun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.02.2011. 07:51h

Centralna banka Crne Gore odlučila je, nakon završetka nove kontrole, da ukine mjere prema Prvoj banci koje važe od kraja 2008. godine, a koje su podrazumijevale, između ostalog, zabranu kreditiranja.

“Vijesti” iz nekoliko izvora saznaju da su monetarne vlasti odlučile da Prvoj banci dozvole kreditiranje koje može da počne odmah, a koje će biti na neki način kontrolisano.

CBCG i Prva prije nekoliko dana potpisale su, prema informacijama “Vijesti”, sporazum koji zamjenjuje prethodne mjere, a kojim su definisane obaveze jedne i druge strane. Na osnovu tog dokumenta, Prva banka je dužna da do 30. aprila obezbijedi oko 13 miliona eura kapitala, odnosno da “uveća sopstvena sredstva” za taj iznos.

Izvori “Vijesti” koji su upućeni u dogovor kažu da je omogućeno da se to uradi na različite načine i forme, na primjer dokapitalizacijom, naplatom, subordinisanim dugom... ili kombinacijom tih modela, što znači da je CBCG zauzela prilično korektan stav prema Prvoj.

“Vijesti” saznaju i da se tokom razgovora predstavnika Prve i CBCG stidljivo otvorilo i pitanje dalje sudbine direktora banke Predraga Drecuna.

Iz CBCG su, kako kažu isti izvori, indirektno sugerisali Prvoj da smijeni Drecuna sa funkcije glavnog izvršnog direktora, kako zbog načina rukovođenja bankom tako i zbog problema koje on ima u komunikaciji sa CBCG.

CBCG ima ovlašćenja da pripiše mjeru smjene direktora banke, što za sada još nije urađeno u slučaju Drecuna, ali izvori “Vijesti” tvrde da bi se to moglo uskoro desiti.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: