Pada profit avio kompanija, raste broj putnika iz Azije

Aviokompanije će vjerovatno ove godine zaraditi manje novca nego 2010, zbog povećanih troškova za gorivo i manjeg broja putnika u odnosu na planirano
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 14:10h

Aviokompanije će vjerovatno ove godine zaraditi manje novca nego 2010, zbog povećanih troškova za gorivo i manjeg broja putnika u odnosu na planirano, javlja BBC.

Međunarodna Asocijacija Avioprevoznika (Iata) je predvidjela zaradu od 9.1 milijarde američkih dolara u 2011, dok je prošle godine zarada bila 15.1 miljarda.

Predviđa se, međutim, rast broja putnika kojih bi do 2014. trebalo da bude 32 odsto više nego 2009. godine.

Kako god, iz Asocijacije kažu da im visoke cijene nafte mogu "pokvariti zabavu", posebno ako se zna da je gorivo jedan od najvećih troškova avioprevoznika

Među dodatnih 800 miliona putnika koji se očekuju u naredne 3 godine, skoro polovina (45 odsto) iz azijskih zemalja koje u ekonomskom usponu.

Kina će za to vrijeme rasti najbrže na tržištu međunarodnih putnika.

Iz Asocijacije su rekli da je Azija već preuzela primat od Sjeverne Amerike, kao najveće tržište u avio prevozu, koje će još rasti.

Sumnjičavost klijenata, visoka stopa nezaposlenosti i mjere štednje, na neko će vrijeme usporiti rast tog tržišta u Sjevernoj Americi i Evropi.

Kako god, SAD će ostati najveće tržište kada su u pitanju letovi unutar državnih granica, saopštili su iz Asocijacije.

Bonus video: