Ugovor o zakupu Valdanosa sjutra na sajtu Vlade

Iz Vlade je saopšteno da će objavljivanje ugovora biti potvrda odlučnosti Vlade da jača proces transparentnosti.
112 pregleda 0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.02.2011. 18:46h

Vlada će sjutra na svom portalu objaviti predlog ugovora o zakupu uvale Valdanos kod Ulcinja britanskoj kompaniji Kjubus luks, iako to nije praksa, jer postoje učestali zahtjevi javnosti, od kojih je posljednji onaj Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz Vlade je saopšteno da će objavljivanje ugovora biti potvrda odlučnosti Vlade da jača proces transparentnosti.

“Vlada je posebno vodila računa o ispunjavanju svih uslova definisanih tenderskom dokumentacijom, u cilju ispunjavanja investicionog programa. Takođe, u cilju kvalitetne realizacije ovog projekta Vlada insistira na dostavljanju finansijskih garancija za investicione aktivnosti.

Podsjećamo da je uslov za zaključivanje Ugovora obezbjeđenje neophodnih bankarskih garancija (činidbena i garancija za zakupninu), a Vlada je definisala sve zaštitne mehanzme, tako da nema bojazni da će biti štetnih posljedice po državne interese”, stoji u saopštenju Vlade.

Iz javnosti se više puta upozoravalo da je britanska firma nereferentan partner, jer godinama ostvaruje skromne prihode, zbog čega sumnjaju da mogu da “izguraju” projekat izgradnje luksuznog rizorta na Valdanosu. Oni su zabrinuti i za sudbinu maslinjaka, jer je najavljena gradnja većeg broja objekata i hotela.

Iz Vlade, međutim, saopštavaju da nema razloga za brigu.

“Prvorangirana kompanija Kjubus luks ispunila je sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom, kao i kvalifikacione uslove iz grupe B, jer je kompanija potvrdila partnerstvo s jednom od najvećih kompanija u oblasti hotelijerstva, SOL MELIE, iz Španije, treća u Evropi, prva u Španiji i Latinskoj Americi i dvanaesta u svijetu”, pohvalili su se iz Vlade.

Takodje, na osnovu detaljnih analiza dostavljene dokumentacije, kao i dijela koji se odnosi na finansijsku sposobnost kompanije (dostavljen je i izvještaj revizora što se nije izričito tražilo, ali ga je kompanija ipak dostavila i na taj način potvrdila svoju finansijsku sposobnost i ispunjenost traženih uslova), Tenderska komisija je konstatovala da kompanija Cubus lux ispunjava sve tenderom tražene uslove. Kvalitet i ispravnost ponude su potvrdili i dostavljanjem bankarske garancije u iznosu od 500.000 eura.

“Takodje, prilikom odabira prostornog modela plana valorizacije lokaliteta Valdanos posebno je poštovan princip maksimalnog očuvanja životne sredine, u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Dati su planski kapaciteti, koji omogućavaju održivi razvoj ovog prostora i istovremeno predstavljaju akt očuvanja prirodne sredine. Maslinjak je, u skladu sa Zakonom o maslinarstvu, te zbog svojih izuzetnih ambijentalnih vrijednosti, izdvojen kao posebna zona korišćenja zemljišta (zona F) i u potpunosti će biti zaštićen kao park prirode, koji će se posmatrati i održavati kao jedinstvena i neponovljiva cjelina”, rekli su iz Vlade.

U tom području, kako se dodaje, zabranjena je izgradnja stambenih i drugih objekata i sječa maslinovih stabala i sadnica. U cijelom kompleksu zabranjeno je njihovo oštećivanje.

“Naglašavamo da će odluka o izdavanju uticati i na kvalitetnu valorizaciju maslinjaka i obnavljanje, te ističemo da će prostor Valdanosa, nakon stavljanja u funkciju, u potpunosti biti otvoren za gradjanstvo (definisano Ugovorom). Korišćenje maslinjaka biće omogućeno i stanovnicima Ulcinja na osnovu Ugovora o partnerstvu, koji je investitor u obavezi da potpiše nakon zaključenja ugovora”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: