Valdanos bi mogao biti nepovratno uništen

Dok vlada očekuje garancije Kubus Luksa, MANS pozvao Lukšića da spriječi potpisivanje ugovora o zakupu ulcinjske uvale.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 16:47h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvao je crnogorskog premijera Igora Lukšića da pokrene proceduru za preispitivanje Odluke o izdavanju u dugoročni zakup Valdanosa kompaniji Kjubus luks iz Velike Britanije. Sumnja se, kako kažu, da će taj posao biti štetan za državu i imati krupne negativne posljedice na čitav lokalitet.

Iz MANS-a je saopšteno da postoji čitav niz elemenata koji ukazuju da je kompletan proces valorizacije uvale Valdanos u najmanju ruku sporan, počev od planiranja prostora na toj lokaciji, preko mjera zaštite životne sredine, pa sve do odabira zakupca.

"Kolike su razmjere planirane gradnje na Valdanosu, koji je zbog maslinjaka starog više stotina godina proglašen spomenikom prirode i pod posebnom zakonskom zaštitom, pokazuje činjenica da je Državnom studijom lokacije budućem zakupcu omogućeno da sagradi tri hotela i 100 vila namijenjenih za prodaju.

Ovako bi uvala Valdanos bila „bogatija“ za preko 111.000 metara kvadratnih betona i čelika. S obzirom da je riječ o lokalitetu koji predstavlja posebnu prirodnu vrijednost, ovako dozvoljena gradnja, gdje je fokus ulaganja na 100 vila koje su namijenjene tržištu, pokazuje da Vlada nastavlja s pogrešnom politikom kojom se na primorju forsira izgradnju stanova, a ne razvoj turizma", stoji u pismu Lukšiću, kojeg je u ime MANS-a potpisao njen direktor programa za urbanizam Dejan Milovac.

Presadiće stoljetne maslinjake

U MANS-u smatraju paradoksom činjenicu da su planeri predvidjeli da se zbog gradnje turističkih vila stoljetnji maslinjaci „presade“, a zvuči im nevjerovatno da je planirano i „prihranjivanje“ plaže u uvali, koja bi mogla da bude proširena na 60 metara.

"Pri tome se krajnje neozbiljno konstatuje da bagerovanje pijeska i šljunka sa dna mora, koje je potrebno za „prihranjivanje“ plaže, nikada nije obavljano u Crnoj Gori, ali se ne predviđa način na koji bi mogla da bude izvedena ta operacija i koliki će imati negativni uticaj na prirodno okruženje lokaliteta - zabrinuti su u MANS-u.

Valdanos, kojeg u toj nevladinoj organizaciji smatraju jednim od najljepših dragulja crnogorskog primorja, suočava se sa opasnošću da bude nepovratno uništen, “a razmjere devastacije prostora mogle bi se mjeriti sa onim koje danas vidimo na poluostrvu Zavala, gdje su umjesto turističkih kapaciteta sagrađeni stanovi za tržište”.

"Pored toga, posebno je sporna odluka o izdavanju u zakup Valdanosa firmi Kjubus luks, jer su njene poslovne reference krajnje problematične. Naime, tenderskim uslovima traženo je da budući zakupac ima promet od najmanje 100 miliona eura, ili toliku vrijednost kapitala pod upravljanjem.

Prema raspoloživim podacima sa sajta firme, može se zaključiti da su njeni prihodi simbolični, a da posljednjih godina posluje s gubitkom, tako da je u najmanju ruku sumnjivo čime su se Savjet za privatizaciju i Vlada rukovodili kada su dali „zeleno svijetlo“ za ovaj posao - stoji u pismu premijeru.

U prilog sumnji da Kubus Luks nema finansijski kapacitet da realizuje projekat, u MANS-u ocjenjuju i najave da će od lokalih banaka u Crnoj Gori pokušati da obezbijedi sredstva za izgradnju turističkog kompleksa na Valdanosu.

"Istovremeno, prenebregava se činjenica da je zemljište na Valdanosu opterećeno procesom restitucije, zbog čega je veliki broj predmeta stigao i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pa se postavlja pitanje da li će sjutra crnogorski poreski obveznici plaćati odštetne zahtjeve bivšim vlasnicima i na taj način snositi „cehove“ nečijih pogrešnih odluka", upozorava se u pismu.

MANS zahtijeva da proces bude transparentan

Kako bi se otklonile sve nedoumice o ovom projektu, MANS poziva Vladu da čitav proces učini “transparentnim i na svom sajtu objavi Predlog ugovora o izdavanju Valdanosa u zakup”.

"Takođe, pozivamo premijera Lukšića da preispita odluku koja je izašla iz kabineta bivšeg premijera Mila Đukanovića, a koja bi, prema do sada raspoloživim podacima, mogla imati krajnje štetne posljedice po državne interese", zaključuje se u pismu MANS-a crnogorskom premijeru.

S obzirom da je riječ o lokalitetu koji predstavlja posebnu prirodnu vrijednost, ovako dozvoljena gradnja pokazuje da Vlada nastavlja s pogrešnom politikom kojom se na primorju forsira izgradnju stanova, a ne razvoj turizma, smatraju u MANS-u.

Vlada: Ugovor potpisujemo čim dobijemo garancije

“Vijestima” je iz Vlade nezvanično saopšteno da je odluka o davanju uvale Valdanos u trodecenijski zakup kompaniji Kjubus luks i njenim partnerima konačna i da se samo čeka da britanska kompanija dostavi potrebne bankarske garancije na 220 miliona eura, koliko je potrebno za izgradnju luksuznog rizorta na tom lokalitetu.

U Vladi kažu da su prije odluke o davanju u zakup Valdanosa uzete u obzir sve činjenice relevantne za ono što se iz nevladinog sektora čuje mjesecima. Potpisivanje ugovora o zakupu, prema saznanjima “Vijesti”, trebalo je da se desi još prije 10-ak dana, a iz Vlade su saopštili da se to nije desilo zbog obaveza predstavnika španske kompanije Sol Melia, koja će da gradi hotelske kapacitete na Valdanosu.

Pitanje je, međutim, da li je stvarni razlog odlaganja potpisivanja ugovora “unaprijed preuzete obaveze” Španaca ili problemi firme Kjubus luks da dostave potrebne bankarske garancije da mogu obezbijediti veliki novac.

U planu kompanije za ovu godinu, navodi se da će Kjubus luks novac za investiciju pokušati da obezbijedi od lokalnih banaka.

Galerija

Bonus video: