Ustavni sud: Neustavno je da potrošači plaćaju gubitke u mrežama

I u novim pravilima regulatora od kraja prošle godine zadržana je obaveza da potrošači plaćaju gubitke u mrežama energetskih preduzeća, u iznosu koji RAE odredi.
57 pregleda 0 komentar(a)
racun od struje, Foto: Arhiva Vijesti
racun od struje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.02.2011. 14:01h

Neustavno je da potrošači plaćaju gubitke u distributivnim i prenosnoj mreži, odlučeno je jednoglasno na sjednici Ustavnog suda Crne Gore.

Građani i privreda plaćaju visok nivo tehničkih gubitaka, kao i one komercijalne prirode koji podrazumijevaju "nečiju" krađu struje, što uvećava račune, a sve po pravilima Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Ustavni sud je tek nakon skoro godinu od podnošenja inicijativa Unije slobodnih sindikata i crnogorskog ombudsmana proglasio neustavnim osporeni dio Pravilnika o tarifama Agencije, a taj akt se više ne primjenjuje.

Međutim, i u novim pravilima regulatora od kraja prošle godine zadržana je obaveza da potrošači plaćaju gubitke u mrežama energetskih preduzeća, u iznosu koji RAE odredi.

Odluka Ustavnog suda je obavezujuća i automatski povlači obeštećenje potrošačima za period naplate iznosa za pokrivanje gubitaka Elektroprivrede i Elektroprenosa, što je bilo dozvoljeno Pravilnikom RAE od 2005. godine.

Sudija izvjestilac Miodrag Iličković je saopštio da je Zakonom o energetici propisan način plaćanja neovlašćeno preuzete električne energije kao i naknada gubitaka na prenosnoj i distributivnoj mreži.

"Iz toga, prema ocjeni suda, proizilazi da RAE nije imala ovlašćenje za uređivanje ovih pitanja, već je to sve već regulisano zakonom. Za one koji neovlašćeno koriste energiju, Zakon o energetici potpuno je propisao preciznu proceduru postupanja, a ne da se ustvari njihov iznos utrošene struje dodaje na račune legalnim kupcima što je u ovom slučaju bilo propisano Pravilnikom" objasnio je Iličković.

Iličković je napomenuo da su je Pravilnik o tarifama u međuvremenu prestao da važi i da se primjenjuju tri privremene metodologije za obračun cijena struje, što on smatra štetnim po građane.

"Osporenim odredbama Pravilnika dovode se u neravnopravan položaj građani koji uredno izmiruju obaveze u odnosu na one koji neovlašćeno koriste struju" naglasio je Iličković.

Da bi sud utvrđivao zakonitost novih pravila RAE, kako je objašnjeno nakon sjednice, potrebna je inicijativa kojom se osporava da građani plaćaju gubitke.

Vladinom politikom odobreno je priznavanje gubitaka na distributivnom i prenosnom nivou, jer energetskim bilansom se predviđa nivou gubitaka koji se sugriše RAE da prihvati.

Iz Agencije za energetiku su objasnili da tehnički gubici koji nastaju u mrežama usljed isporuke energije potrošačima plaćaju potrošači električne energije u svim zemljama i da je "cilj Crne Gore da ih svede na realan nivo od deset do 12 odsto".

Prošlogodišnji priznati gubici od 18 odsto osjetili su se kroz cijene struje, ali je posebno sporno što sadrže to da legalni potrošači plaćaju krađu struje, za čije suzbijanje je odgovorna EPCG.

Bonus video: