Pet radnika nikšićke firme "Tei Mont" dobilo otkaz

"Tei Mont" je licencirani partner i distributer renomirane i svjetski poznate firme "Schneider electric" iz Francuske, i disrtibuter "SCF"-a iz Švedske.
146 pregleda 0 komentar(a)
Tei Mont, Foto: Svetlana Mandić
Tei Mont, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.02.2011. 12:47h

Radnici nikšićkog preduzeća "Tei Mont", privatne firme koja je osnovana 1999. godine, a koji štrajkuju od 8. novembra prošle godine zbog, kako tvrde, nezakonitog smanjenja plate i do 50 odsto iako firma uspješno posluje, okupili su se ispred preduzeća čekajući da inspektor rada Milan Nikolić završi inspekcijski nadzor i "ubijedi poslodavca da sa štrajkačima pregovara".

Radnici su istakli da je Nikolić prekinuo godišnji odmor kako bi došao da pomogne da se situacija u preduzeću riješi.

Radnici koji su dobili otkaz pokušaće da preko suda dokažu da im je na nezakonit način prekinut radni staž.

Radnici su, kako tvrde, nastavili sa kvalitetnim radom očekujući da poslodavac ispuni obećano.

Kako ni nakon više od godine nijesu obeštećeni 8. novembra su stupili u štrajk tražeći da im se obračuna i isplati razlika između isplaćenih mjesečnih zarada u 2009 i 2010.godini u odnosu na zaradu isplaćenu za jun 2009.godine i da ubuduće svim zaposlenima mjesečna zarada ne može biti niža od zarade isplaćene u junu 2009.godine.

U međuvremenu petoro radnika je dobilo otkaz, iako svi imaju rješenje za stalno.

"Od 14 zaposlenih nas 11 je u štrajku. Ne štrajkuje samo generalni direktor i dvije osobe koje ne rade ali se vode da su ovdje zaposleni. Petoro kolega je dobilo otkaz, a razlozi su vjerovatno poznati samo poslodavcu jer su u rješenju za otkaz navedene neke banalnosti. Vlasnica preduzeća, koja živi u Beogradu, poslala nam je dopis u kome je navela da su naši zahtjevi nezakoniti, u kome se pozvala na Zakon o štrajku, dala otkaz našim kolegama i zaposlila dvoje novih radnika. To dovoljno govori koliko poslodavac poštuje Zakon o štrajku" kazala je Ćirović.

Nikola Roganović, predsjednik Sindikalne organizacije "Tei mont" kazao je da su 4. februara došla dva radnika iz Srbije koja su radila posao umjesto njih a nijesu bili prijavljeni da rade.

"Otišli smo u policiju kod inspektora za strance gdje nam je rečeno da oni nijesu prijavljeni. Obratili smo se i Inspekciji rada, koja je došla, konstatovala stanje i usmeno ih opomenula da ne rade, na šta su se oni oglušili i radili tri dana, dok nijesu završili posao. Pošto smo članovi SSCG i taj Sindikat je poslao dopis Inspekciji rada u kome su ih obavijestili o nezakonitom otpuštanju naših kolega i primanju novih radnika" kazao je Roganović.

Radnici ne primaju platu od novembra prošle godine i kažu da i ne očekuju da im neko isplati zaradu za period kada štrajkuju ali da očekuju od poslodavca da ispuni ono što je obećao i što su zaposleni zaradili.

"Vijesti" su kontaktirale direktora firme Vuka Vukićevića koji je kazao da "nema nikakav komentar na optužbe radnika".

Radnici koji su dobili otkaz pokušaće da preko suda dokažu da im je na nezakonit način prekinut radni staž.

"Tei Mont" je licencirani partner i distributer renomirane i svjetski poznate firme "Schneider electric" iz Francuske, po čijim licencama proizvodi betonske kućice za trafostanice i disrtibuter "SCF"-a iz Švedske, koja se bavi proizvodnjom ležajeva i jedna je od vodećih u svijetu.

"Vijesti" su kontaktirale direktora firme Vuka Vukićevića koji je kazao da "nema nikakav komentar na optužbe radnika".

Bonus video: