Uehara: Crna Gora obećavajuća destinacija za američke investitore

Ona je, govoreći o tome šta AmCham može unaprijediti u narednom periodu, kazala da Komora radi odličan posao, posebno ističući kvalitet programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje
1 komentar(a)
Margaret Uehara, Foto: Boris Pejović
Margaret Uehara, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2018. 17:06h

Crna Gora predstavlja obećavajuću destinaciju za američke investitore, saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Margaret Ann Uyehara, ocjenjujući da je potrebno da Vlada i poslovna zajednica sarađuju u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta.

Ona je danas, na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro), kazala da su američki investitori zainteresovani da posluju u Crnoj Gori.

Ona smatra da strani investitori ne otvaraju samo radna mjesta, već uz specifično znanje, treba takođe da donesu jasnu pozitivnu praksu i zaposle lokalne ljude.

Uyehara je ukazala na problem neefikasne birokratije, zato što se odluke ne donose na operativnom srednjem nivou.

„Mislim da je bilo napretka u regulatornom i pravnom okviru, ali ima dosta toga što treba još odraditi. Potrebno je da smanjimo birokratiju i damo ovlašćenja ljudima da donose odluke na srednjem nivou“, ocijenila je Uyehara.

Ona je, govoreći o sivoj ekonomiji, kazala da je ta pojava izazov ne samo u Crnoj Gori nego i mnogim drugim zemljama.

„Mora postojati kontinuirana saradnja između državnih organa i poslovne zajednice, svi moraju razmišljati u širim okvirima o načinima za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Potrebno je da se poreska struktura dobro uredi, da se smanji broj neregistrovanih kompanija,te da se ojača kontrola na graničnim prelazima“, smatra Uyehara.

Ona je ocijenila da je jako bitno da Vlada i poslovna zajednica partnerski sarađuju na svim nivoima.

Ona je, govoreći o tome šta AmCham može unaprijediti u narednom periodu, kazala da Komora radi odličan posao, posebno ističući kvalitet programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje.

Uyehara je pozvala članice da se još aktivnije uključe u rad Komore.

Predsjednica Upravnog odbora AmCham-a, Katarina Bulatović, podsjetila je da ta asocijacija ove godine obilježava desetogodišnjicu od osnivanja.

„Komora je u prethodnih deset godina rada aktivno učestvovala u unaprijeđenju poslovnog ambijenta i pozicionirala se kao uspješan posrednik u komunikaciji između privatnog sektora i državne uprave", kazala je Bulatović.

Tome, kako je dodala, svjedoči i saradnja koju je Komora u prošloj godini imala sa ministarstvima ekonomije, rada i socijalnog staranja, finansija i zdravlja u okviru programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje, a koji je aktivan od aprila prošle godine.

Prema njenim riječima, prioritet u radu AmChama u ovoj godini je borba protiv sive ekonomije.

„Suzbijanje sive ekonomije važan je korak u uspostavljanju stabilnog poslovnog okruženja i ravnopravne tržišne utakmice. AmCham će se posebno fokusirati na dalje unaprijeđenje radnog zakonodavstva i Zakona o javnim nabavkama, kako bi se uslovi za poslovanje u Crnoj Gori približili svjetskim standardima“, poručila je Bulatović.

Ona je ocijenila da je privlačenje novih investicija, ali i zadržavanje postojećih, moguće samo unaprijeđenjem poslovnog ambijenta i dodala da je ključna pretpostavka za bolje biznis okruženje blagovremena i kontinuirana komunikacija donosilaca odluka sa poslovnom zajednicom.

Bulatović je kazala da je zahvalna Ambasadi SAD u Podgorici, kao i Uyehari, na podršci AmCham-u u naporima za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Bonus video: