Zakon destimuliše radnike da se dodatno osiguraju

Na tržištu osiguranja u 2011. godini ne treba očekivati značajnije pomake, kazala je u razgovoru za „Vijesti” izvršni direktor Unika osiguranja Nela Belević.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2011. 19:08h

Na tržištu osiguranja u 2011. godini ne treba očekivati značajnije pomake, ali stabilizaciju i određeni rast treba imati u vidu s obzirom na najave oporavka i rasta ekonomije – kazala je u razgovoru za „Vijesti” izvršni direktor Unika osiguranja Nela Belević.

Iako preliminarni podaci Agencije za nadzor osiguranja pokazuju da je ukupno tržište u prethodnoj godini zabilježilo pad i da dalje dominiraju neživotna osiguranja, prema riječima Belevićeve, pomake i pozitivan trend treba očekivati zbog činjenice da premija životnog osiguranja bilježi rast.

"Upravo na tom polju treba raditi u budućnosti, kako same osiguravajuće kompanije, tako i država određenim podsticajima. Ako govorimo o pomoći države i njenoj ulozi u podsticanju razvoja osiguranja u Crnoj Gori ona može biti u podsticanju razvoja životnog osiguranja i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja kroz promjenu poreske politike".

Svi na gubitku

"Trenutna situacija je sljedeća da ukoliko poslodavac želi i hoće da izdvoji određena sredstva za životno ili zdravstveno osiguranje zaposlenih, ta sredstva se tretiraju kao zarada zaposlenog i poslodavac je dužan da plati na njih poreze i doprinose koje inače plaća na zaradu zaposlenog. To destimuliše poslodavce koji se veoma rijetko odlučuju da obezbijede dodatne benefite zaposlenima kupovinom životnog ili zdravstvenog osiguranja za njih".

Ta situacija, prema njenim riječima, donosi svima gubitak i to zaposlenom koji gubi mogućnost da dobije dodatnu sigurnost kroz životno, odnosno zdravstveno osiguranje i da time poveća svoj životni standard, osiguravajuća kompanija koja ima ograničene mogućnosti za prodaju tih osiguranja a gubi i država jer se radi o dugoročnim sredstvima koja bi osiguravajuća društva mogla dugoročnije plasirati u državne obveznice i time stvoriti jedan dugoročni izvor finansiranja.

Belevićeva je kazala da su zadovoljni postignutim rezultatima u 2010. godini pošto su zabilježili rast na organizacionom, prodajnom i finansijskom polju.

Ona je kazala da će u 2011. godini ponuditi nekoliko novih proizvoda klijentima i to zdravstveno osiguranje, novi program životnog osiguranja namijenjen djeci i dodatne programe životnog osiguranja čime će biti dopunjena široka paleta proizvoda životnog osiguranja.

"I dalje ćemo razvijati našu sopstvenu prodajnu mrežu, ali i bankoosiguranje. Tokom 2010. otvorili smo tri nove poslovnice (Plav, Podgorica i Tivat) i time ukupan broj poslovnica povećali na devet, a ukupno angažovali 54 saradnika prodaje. Namjera nam je da u 2011. godini otvorimo poslovnice u Beranama, Budvi i Kotoru i angažujemo još veći broj agenata" kazala je Belevićeva.

Bonus video: