Pažin da bolje kontroliše konsultante

DRI je u izvještaju skrenuo pažnju Ministarstvu pravde da uredno vodi evidenciju o ugovorima koje je zaključilo sa lokalnim konsultantima angažovanim na projektu kako bi se nadzirala njihova realizacija
107 pregleda 0 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2018. 11:53h

Državna revizorska institucija(DRI) je u okviru revizije pravilnosti dala pozitivno mišljenje Ministarstvu pravde na trošenje novca koji su dobili kao donaciju od Vlade Kraljevine Norveške za dva projekta koja se odnose na jačanje kapaciteta za pristupne pregovore za poglavlja 23 i 24 i pregovore o pristupanje EU za poglavlje 24. Osim Ministarstva pravde, novac je trošilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova kome je DRI izrazio uzdržano mišljenje jer taj resor nije dostavio kompletnu dokumentaciju na osnovu koje bi sakupila dovoljno revizorskih dokaza i donijela adekvatan stav o trošenju novca.

Ukupno je iz Norveške obezbijeđeno 536,16 hiljada eura za period od 2013. do 2017. godine. Od te sume DRI je kontrolisala trošenje 60,5 hiljada eura koji su dati lokalnim konsultantima.

DRI je u izvještaju skrenuo pažnju Ministarstvu pravde da uredno vodi evidenciju o ugovorima koje je zaključilo sa lokalnim konsultantima angažovanim na projektu kako bi se nadzirala njihova realizacija. Ministarstvu pravde, kojim rukovodi Zoran Pažin, je preporučeno da za naredne projekte jasno definiše opis njihovih poslova i da lokalne konsultante obaveže da dostavljaju izvještaje o onome što rade.

DRI je kontrolisao angažovanje pet lokalnih konsultanata u 2014. godini i utvrdio da su četiri bila angažovana na period duži od 120 dana, suprotno zakonu o radu.

Kolegijum koji je radio reviziju činili su predsjednik Senata DRI Milan Dabović(koji je rukovodio revizijom) i član Senata Radule Žurić.

Bonus video: